Träförpackningar ger företag viktiga konkurrensfördelar

PRESSMEDDELANDE: Optimerade lösningar för förpackningar och logistik blir en allt viktigare konkurrensfördel i den globala handeln. Höga krav på klimatpåverkan och säkra transporter gör att många väljer trä som förpackningsmaterial. Branschorganisationen Svenskt Trä tar nu ett utökat ansvar för produktområdet träförpackningar för att stödja dess utveckling.

Globala affärsstrukturer, e-handel och ökad välfärd är faktorer som just nu driver ekonomin världen över. Nya handelsmönster och ökade volymer ställer krav på såväl varor som deras förpackningar. Vi lever i en politiskt orolig tid och ändå är den globala handeln på väg mot nya rekordnivåer.

Konsumenters ständiga tillgång på produktinformation gör att tillverkare och säljare av produkter utsätts för internationell konkurrens som inte tidigare varit möjlig. Avgörande för ett företags lönsamhet kan då bli dess förmåga att optimera kostnader för förpackningslösningar och logistik. Samtidigt som den globala handeln ökar, skärps kraven på klimatpåverkan. Såväl kunddrivna mål som institutionella krav på förbättringsarbete i klimatfrågan krävs av alla aktörer i värdekedjan från tillverkare till slutkund.

Här har den svenska träförpackningsindustrin viktiga lösningar att erbjuda. Träförpackningar består av produkter som gör det verkliga grovjobbet bakom kulisserna. Exempel är pallar, trummor, lådor och häckar, som alla möjliggör effektiv och säker transport av högvärdiga och inte sällan tunga och skrymmande produkter.

Claes Arvidsson, vd Vida Packaging och ordförande i Svenskt Träs Träförpackningskommitté, är en av många tillverkare av industriella förpackningar i trä.

”Inom både verkstads-, elektronik- och livsmedelsindustrin ställs höga krav på säkra transporter. Genom träförpackningsbranschens mångåriga och nära samarbete med kunder och transportörer har produkterbjudanden utvecklats för att klara de höjda kraven. Minskad klimatpåverkan är också ett argument som många kunder framhåller vid valet av trä som förpackningsmaterial.”

Träförpackningskommittén
Svenska tillverkare av träförpackningar har tidigare varit organiserade i den Svenska Förpackningsföreningen. Från och med den 7 mars 2017 flyttades föreningens verksamhet till Träförpackningskommittén som ingår i branschorganisationen Svenskt Trä. Det strategiska beslutet att föra samman den Svenska Förpackningsföreningen med Svenskt Träs verksamhet är välkommet från många håll.

”Från Svenskt Träs sida känns det viktigt och roligt att vi nu tar ett större ansvar för produktområdet träförpackningar. Jag tror att det kommer att kunna leda till nya utvecklingsområden för produkterna och branschen som helhet”, säger Johan Larsson, ansvarig för produktområdet träförpackningar på Svenskt Trä. 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration