Växjö bygger hållbart

Strandsnäckan i Växjö, Sverige av Arkitektbolaget

I en stad som satsar på hållbart byggande var det för Arkitektbolaget ingen tvekan om att Växjös nya flerbostadshus skulle byggas i trä. Hela stommen, utom källaren, är av trä. Väggarna och bjälk-lagen består av prefabricerade kl-träskivor och fasaderna är av bred limträpanel. Panelen är horisontellt placerad och målad i en varmgrå kulör.

De tre huskropparna rymmer 43 lägenheter samt gemensamhetsutrymmen i form av pool, bastu och gym. Dessutom finns ett gemensamt soldäck med utsikt över Växjösjön som också nås genom gårdens två trappor som leder ner mot strandkanten. Tack vare den etageformade arkitekturen har samtliga lägenheter utsikt över sjön och egen uteplats i sydvästläge. Arkitekterna har haft ambitionen att ta tillvara läget med utsikt över två sjöar och att anpassa bebyggelsen till den närliggande naturen, ett tema som syns redan i gårdsmiljön där gröna ytor har skapats på terrassbjälklaget ovanpå det underjordiska garaget.

w| arkitektbolaget.se

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.