Brexit

Vad betyder Brexit? Det är ett ord som används som ett kortfattat sätt att säga att det förenade kungariket lämnar EU - slå samman orden Britain och exit för att få Brexit, på samma sätt som en möjlig grekisk utgång från euron kallades Grexit tidigare.

Sammanfattning

Vad betyder Brexit?

Det är ett ord som används som ett kortfattat sätt att säga att det förenade kungariket lämnar EU - slå samman orden Britain och exit för att få Brexit, på samma sätt som en möjlig grekisk utgång från euron kallades Grexit tidigare.

Varför lämnar Storbritannien unionen?

En folkomröstning - hölls torsdagen den 23 juni 2016 för att avgöra om Storbritannien ska lämna eller stanna kvar i Europeiska unionen. Lämna vann med 51,9% till 48,1%. Röstdeltagandet uppgick till 71,8%.

Hur såg det ut i de olika delarna av Storbritannien? England röstade för en Brexit, med 53,4%. Wales röstade också för Brexit, med 52,5% av rösterna. Skottland och Nordirland stödde båda för att stanna kvar i EU. Skottland med 62% mot 38%, medan 55,8% i Nordirland röstade för att stanna.

När ska Storbritannien lämna EU?

För att Storbritannien skall kunna lämna EU måste det åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget, vilket ger de två sidorna två år att komma överens om delningsvillkoren. Theresa May utlöste denna process den 29 mars 2017, vilket innebär att Storbritannien är planerat att lämna kl. 11.00 i Storbritannien den 29 mars 2019.

Den europeiska domstolen har dock beslutat att Storbritannien kan besluta att stoppa processen och stanna i EU. Alternativt kan processen förlängas om alla 28 EU-medlemmar är överens. Men för närvarande fokuserar alla sidor på den 29 mars.

Som läget är nu lämnar Storbritannien den Europeiska unionen den 29 mars 2019, oavsett om det finns en överenskommelse med EU eller ej.

Kan Brexit avbrytas?

Ja. Att stoppa Brexit kräver dock en ändring av lagen i Storbritannien, något som varken regeringen eller de viktigaste brittiska oppositionspartierna vill göra som det ser ut. EG-domstolen beslutade den 10 december 2018 att Storbritannien skulle kunna upphäva artikel 50 Brexit-processen utan tillstånd av de övriga 27 EU-medlemmarna och förbli medlem i EU på befintliga villkor, förutsatt att beslutet följde en "demokratisk process", med andra ord, om parlamentet röstade för det.

Kan Brexit försenas?

Eventuellt. EU kan komma överens om att förlänga artikel 50 om dess ledare tror att det skulle hjälpa till att förenkla processen eller om Storbritannien skulle genomföra en folkomröstning, men det skulle troligen bara vara för några månader. Man skall komma ihåg att EU går till val vid halvårskiftet 2019 och tidpunkten för utträdet valdes bland annat för att inte Storbritannien skall behöva komma med i en ny budgetperiod.

Storbritanniens största oppositionsparti, Labour, vill tvinga fram ett extraval och, efter att (om) ha vunnit detta, gå tillbaka till Bryssel för att förhandla om ”sin version” av Brexit. Detta skulle också kräva att Brexit skjuts fram i tid från 29 mars.

Kan det bli en andra folkomröstning?

För detta krävs att den nuvarande lagen ändras, som för närvarande inte är aktuellt. Det skulle kunna tvingas fram en ny folkomröstning om tillräckligt många parlamentsledamöter röstade för det. Dussintals laborparlamentariker vill ha en ny folkomröstning, liksom ett mindre antal konservativa samt de flesta mindre partierna i Underhuset. Men utan stöd från Labors ledare Jeremy Corby, som skulle kunna ha möjligheter att mobilisera partiet att rösta för det bedöms det inte som möjligt i dagsläget. Corby har dock inte uteslutit att ställa sig bakom en andra folkomröstning, men han vill utforska andra alternativ som att försöka störta regeringen och tvinga fram ett nyval först.

Varför vill politiker ha igenom ett avtal? 

Anledningen till ett avtal mellan Storbritannien och EU är att så smidigt som möjligt göra en exit från EU för såväl näringsliv som privatpersoner - och att ge tid för parterna att få fram ett permanent avtal.

Vad finns i Theresa Mays överenskommelse med EU?

Efter månader av förhandlingar kom Storbritannien och EU överens om ett avtal. Det kommer i två delar. Ett avtal om återkallelse på 585 sidor. Detta är en rättsligt bindande text som anger villkoren för Storbritanniens skilsmässa från EU. Det täcker också hur mycket pengar Storbritannien är skyldigt EU - uppskattat till 39 miljarder £ - och vad händer med brittiska medborgare som bor i annat EU-land och EU-medborgare som lever i Storbritannien. Den föreslår också en metod för att undvika återvändande av en fysisk Nordirlandsgräns.

Till detta kommer ett 26-sidigtgemensamt uttalande om framtida relationer. Detta är inte rättsligt bindande och skisserar ut den typ av långsiktigt förhållande som Storbritannien och EU vill ha inom en rad områden, inklusive handel, försvar och säkerhet. 

Vad är övergångsperioden?

Det hänvisar till en tidsperiod efter den 29 mars 2019 till den 31 december 2020 (eller eventuellt senare) för att få allt på plats och låta företag och andra förbereda sig för det ögonblick då den nya post-Brexit förhållandet mellan Storbritannien och EU börjar. Det tillåter också mer tid för detaljerna i det nya förhållandet att vara helt utklarade. Fri rörlighet kommer att fortsätta under övergångsperioden. Övergångsperioden kommer dock bara i fråga i det fall Storbritannien och EU kommer överens om ett avtal.

Om utträdet sker utan att ett avtal

Detta är den så kallade ”no deal/hard” Brexit. Vad skulle då hända om Storbritannien lämnade utan ett avtal? Storbritannien skulle avbryta alla band med EU med omedelbar verkan, utan övergångs-period och inga garantier för medborgarnas rätt till bosättning. Den brittiska regeringen fruktar att detta skulle leda till betydande störningar för företagen på kort sikt, med långa väntetider för lastbilar i hamnarna mm. Detaljhandeln har varnat för brist på färskvaror och NHS (National Health Service) lagrar läkemedel i det fall leveranser från EU-länder avbryts. Regeringsministrar liksom multinationella företag med fabriker i Storbritannien har också varnat för den långsiktiga effekten på den brittiska ekonomin. Brexitörerna i parlamentet hävdar dock att det inte skulle vara så illa som de säger och menar att Storbritannien skulle spara merparten av de 39 Mdr. £ som skilsmässan kostar, liksom fördelen att vara fri för att sluta sina egna (fördelaktiga) handelsavtal.

Kommer handeln med EU fortsätta?

WTO, Världshandelsorganisationen, fastställer regler för länder som inte har frihandel med varandra, inklusive tullar - de skatter som tas ut vid import av varor. Utan ett avtal om handel skulle Storbritannien handla med EU enligt Världshandelsorganisationens regler.

Är Mays Brexit-avtal dött?

Mays avtal kan inte träda i kraft förrän det har godkänts av parlamentet. Hon hade planerat att lägga det till omröstning den 11 december men drog tillbaka det i sista minuten eftersom hon stod inför ett stort nederlag. Hon lät det gå till omröstning den 15 januari 2019, efter att ha sökt "ytterligare försäkringar" från EU men drabbades av ett stort nederlag - det största för en sittande regering i den parlamentariska historien. Hon förlorade med 230 röster. Avtalet är dock inte dött. May överlevde den efterföljande misstroendeomröstning för att försöka avsätta henne, initierat av Labour. Alla 118 konservativa parlamentsmedlemmar som hade röstat emot henne EU-avtal stödde henne i denna förtroendeomröstning för att hålla henne och partiet vid makten.

Så vad händer nu?

May försöker få till ett förbättrat avtal med EU. Hon vill försöka få ändringar i den avtalstext som hon kom överens om med de 27 andra medlemsstaterna. Parlamentet höll en omröstning den 29 januari om eventuella förändringar av Mays överenskommelse.

Den viktigaste omröstningen för premiärministern var den om att ersätta den kontroversiella Northern Ireland backstop-klausulen med "alternativa" arrangemang. May utlovade att återkomma till Parlamentet senast den 13 februari med ett omarbetat förslag för omröstning. Parlamentsmedlemmar kommer då att kunna föreslå alternativ, inklusive till exempel att försena Brexit eller hålla en andra folkomröstning.

Kan parlamentet lyckas med att förändra avtalet?

EU har insisterat på att det inte kommer att ändra texten som den har kommit överens med Storbritannien och att den kontroversiella ”Northern Ireland backstop” är en del av det.

Storbritannien hoppas att EU kommer att krypa till korset i sista minuten och godkänna förändringar när de inser risken att det kan bli en hård Brexit.

Vad är backstop?

När Storbritannien lämnar EU kommer den ca 50 mil lång gränsen mellan Republiken Irland och Nordirland att bli den enda landgränsen mellan Storbritannien och Europeiska unionen. (Förutom den vid Malta). Ingendera av parterna vill dock se en återgång till ”check-points”, torn, tullstationer eller övervakningskameror vid gränsen speciellt som det kan återkalla de tidigare spänningarna mellan grupperna samt störa det fria flödet av människor och varor. Men de kan inte komma överens om ett sätt att göra det. Storbritannien och EU gick med på att inrätta en "backstop", som ett slags säkerhetsnät för att säkerställa att det inte finns någon hård gräns, oavsett resultatet av framtida handelsförhandlingar mellan Storbritannien och EU.

Den backstop som överenskommits mellan de två parterna skulle hålla Nordirland i linje med vissa EU-regler om saker som livsmedelsprodukter och varor. Det skulle förhindra behovet av kontroller på varor vid den irländska gränsen.

Varför är så många parlamentsledamöter emot det? De fruktar att det skulle kunna utelämna Storbritannien bundet till EU på obestämd tid utan att kunna påverka något och ingen möjlighet att träffa handelsavtal med andra länder. Finns det några lösningar på det? Om det fanns en uppenbar lösning som man kunde enas enades om och som garantera att ingen hård gräns återinfördes på Irland skulle det förmodligen ha genomförts redan nu. May har dock sagt att hon vill diskutera med EU om möjliga alternativ.

Hon vill också diskutera en tidsbegränsning på backstop och en "ensidig exit" -mekanism. Alla dessa alternativ har dock tidigare uteslutits av EU.

Vad händer om May inte kan få igenom avtalet i parlamentet?

Det är svårt att säga men det finns antal möjliga scenarier. (Inklusive- ” en hård Brexit”.)

  • Utträde ur EU utan avtal (hård Brexit)
  • En andra folkomröstning. Detta kan bara ske om regeringen lägger fram en ny lag som medger detta och att en majoritet i parlamentet stödjer den.
  • Nyval - Brittiska näringslivets förordar detta alternativ
  • Parlamentet tar över kontrollen över Brexit-processen från regeringen

Några av dessa alternativ skulle innebära att det officiella Brexit-datumet av 29 mars försenas med några månader för att tillåta tid att omförhandla en överenskommelse ifall EU godkänner detta. 

Vad gäller vid en hård Brexit?

Uppdatering av det politiska läget och förhandlingarna

Datumet då Storbritannien skall lämna EU, 29 mars, rycker allt närmare utan att det avtal som den brittiska regeringen under ledning av Theresa May förhandlat fram har godkänts av parlamentet. May har lovat att komma tillbaka med ett nytt förslag senast den 13 februari, alltså denna vecka. EU har å sin sida inte signalerat att man tänker göra några eftergifter i det avtal som man har förhandlat fram. Läget är alltså mycket osäkert och det kan inte uteslutas att det blir en s.k. hård Brexit som dock ingen vill ha. (För en fylligare bakgrund se bilagd beskrivning.)

Kort information och praktikaliteter inför en eventuell “hård Brexit”

Generellt:
Massa, papper och trävaror är alla klassade som produkter som inte kräver speciell fysisk kontroll vid gränsen (”controlled goods”) som för tobaksvaror, alkohol etc. Detta förenklar tullhantering/klareringen avsevärt.

De flesta importörer i UK har vana av att redan idag handla ”utanför Europa” varvid de måste utföra tulldeklaration (”custom entry”) vilket sker digitalt. Dessa kunder/importörer har alltså både de administrativa systemen och är vana att hantera dessa.

De brittiska branschorganisationerna som företräder de importerande bolagen (TTF) har förhandlat med skattemyndigheter varvid de ej behöver betala moms (VAT) vid införandet av varor vilket är en kassaflödesmässig lättnad för dem.

De fytosanitära aspekterna (”plant health”) kan enkelt lösas vid import från Sverige genom att det på det exporterande företagets faktura tydligt står att varorna (trävaror) är torkade och (”squared edged”) alltså utan van (barkfria varor).

Importen av varor sker till absoluta merparten på båt och då antingen som ”break bulk” alternativt lastade på lastbil/lastbärare på färja.

Införandet av ”transitional simplified procedures” syftar till att minska nödvändig information som skall ges till tullmyndigheten vid import av varor samt att det ger importören möjlighet att förskjuta/senarelägga den fullständiga tulldeklarationen samt betalning av eventuell tull/avgifter.

I det fall importen är förknippad med någon tull så kan alltså importören ansöka om att senarelägga/skjuta på betalning av eventuella tullavgifter och skatter. (Informationen om just detta kommer att kompletteras när de anpassade processerna är beskrivna och tillgängliga). Vidare skall det finnas en finansiell garanti senast 30 juni 2019 för att täcka eventuella uppskjutna avgifter och skatter.

Generellt gäller vid import av ”non controlled goods” att importören tillhandahålla följande basinformation:

  • Datum och tid för när varorna kom in i landet (UK)
  • Beskrivning av leveransen, tull-kod och kvantitet
  • Beställnings- respektive fakturanummer
  • Tullvärde
  • Om tillämpligt, serienummer
  • Leveransinformation
  • Ev. leverantörskorrespondens (emails)

Importören skall senast den fjärde arbetsdagen i månaden efter ankomstmånad skicka kompletterande uppgifter.

Brittiska tullen kommer att debitera ev. upplupna kostnader den 15 månaden efter ankomstmånad.

Båtlast:
Större leveranser (inte definierat) från Sverige kräver ”Customs Declaration” men då tiden för överskeppning medger en ”on-line Custom Declaration” att utföras av antingen köparen eller skeppningsagenten.

När båtlasten alltså har lastats eller i samband därmed skickas dokumenten/faktura till kund i vanlig ordning. Kunden/importören som är ansluten till brittiska tullens digitala system (on line) ger notis om när varorna/båten anlöper. Den anlöpta hamnen behöver inte ha tullen fysiskt närvarande. Vid normal avlastning som kan ta 24 – 48 timmar finns alltså varorna där för en ev. fysisk inspektion men det är inget krav och det är upp till tullen att genomföra den. Mer information här

Lastbil/lastflak/trailer:
Samma sak dokument/faktura måste ange varorna plus identifikation på lastbil/lastflak/trailer. Viktigt att faktura levereras så snabbt som möjligt för att kunna registreras för tullklarering av kunden. Mer information här.

Volymer som idag lagras i hamn/lager av svensk producent s.k. ”landed stock”:
Det troliga är att dessa flöden måste hanteras mer strikt över någon form av tydligt ”förtullningslager” och eller att det går över ett importerande bolag. Vi kommer att försöka få mer information om detta. Bland annat måste klaras ut huruvida man behöver ett brittiskt VAT nummer. Mer information här.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration