Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.

Hyllning till matematik

Hellerup i Gammel Hellerup, Danmark av BIG

NÄR GYMNASIESKOLAN I Gammel Hellerup, Danmark, behövde en ny sporthall fick de en helt ny skolgård på köpet. Hallen, som är signerad arkitektfirman BIG, invigdes 2013. Den är nedsänkt fem meter i marken, mitt på skolgården, mellan skolans befintliga byggnader. Dess välvda trätak har skapats med hjälp av en rad böjda limträbalkar som skyddar den 1 100 kvadratmeter stora hallen. Samtidigt utgör taket en helt ny exteriör åt skolgården. Obehandlad ek har ersatt den tidigare asfaltsplanen på skolgården och materialet är ett välkommet tillskott till skolans befintliga exteriör, som är präglad av gula tegelbyggnader från 1950-talet. Trästrukturen reser sig ur marken som ryggen på en val och erbjuder gott om sittplatser och ytor för umgänge.

Genom att gräva ned hallen i marken skapades ett bra inomhusklimat och byggnaden kan tillskrivas en låg miljöpåverkan. Solfångare har strategiskt placerats kring byggnaderna för att värma upp hallen. Dessutom centreras skolans undervisning och aktiviteter till den befintliga skolgården, istället för att spridas ut på olika platser.

Idén, att skapa ett böljande tak, är sprungen ur en handbollsmatch. Arkitekten Bjarke Ingels på BIG lät sig inspireras av handbollens färd genom luften, han ville formge balkarna efter bollens rörelse.

– I en hyllning till min gamla mattelärare, använde vi den matematiska formeln för en ballistisk båge för att skapa geometri i taket, säger han.«

w| big.dk

Läs de senaste artiklarna