Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.

Subtila proportioner

Black Box i München, Tyskland av Brune architekten

INSTITUTIONEN FÖR VATTENTEKNIK vid universitetet i Neubiberg, München, har fått en ny laboratorie­byggnad. Vid mörkrets inbrott, då hallen är tänd, påminner byggnaden från utsidan om en jättelik rislampa. Understa delen av byggnaden har en lärkträ­beklädnad medan den övre delen har ett dubbelt lager av genomskinliga polykarbonatskivor. Skivorna är glasklara vilket säkerställer optimala ljusförhållanden för det praktiska arbetet i den stora hallen.

Här finns plats för såväl experimentella uppställningar som för lagrings- och distributionsmaterial och tunga maskiner, som används inom institutionens forskningsområden. Forskningen som bedrivs syftar till ett hållbart och effektivt utnyttjande av våra natur­resurser och en central fråga i många projekt är samverkan mellan människans infrastruktur och miljöeffekter. Därför var det naturligt att bygga institutionen av förnyelsebara material. En tredimensionellt vriden träkonstruktion, där rambalkarna har organiserats som ett modulärt rutnät, döljer sig bakom byggnadens lugna visuella yttre. Trästommen liksom de invändiga träpanelerna är vitlaserade.

Som en kontrast till alla ljusa färger har en byggnad i byggnaden rests, den kallas Black Box. Black Box är tillsynes helt fristående men är ansluten till hallens norra fasad på bottenvåningen. Innanför de svart­pigmenterade väggarna av tre lager barrträpanel ryms två våningsplan med utrymme för bland annat laboratorieutvärdering.«

w| brune-architekten.com

Läs de senaste artiklarna