Utan helhet och funktion blir det fel

Ledare av Mikael Eliasson

STOCKHOLM, SVERIGE Aprilmorgonen var klar och solen hade redan kommit upp en bit. När jag tittade mot öster över Nybroviken där solglittret lekte mötte blicken det ståtliga Vasamuseets karakteristiska siluett. En byggnad som nominerades till Träpriset 1992. Jag stannade upp och begrundade träbyggnaden som omsveper troligen det bäst bevarade fartyget från den epoken, regalskeppet Vasa. Museet ger en fantastisk inblick i 1600-talet ur många aspekter.

Det tragikomiska är att detta museum är resultatet av en öderstigen felkonstruktion, delvis framtvingad av strävan att få en tyngre bestyckning än vad man dittills haft, men även för att uppvisa en gnutta flärd. Sverige var ju vid den tiden en stormakt. 

När jag fortsatte min promenad runt Nybroviken tänkte jag på arkitektur i ett vidare begrepp. Här har vi i form av Vasamuseet en funktionellt och arkitektoniskt väl utformad skapelse som innesluter en arkitektoniskt, om man får säga så om skepp, bländande skapelse. Men funktionen är gravt undermålig. Jag konstaterar att man måste tänja gränserna för att nå utveckling.
Vad lär vi oss av detta? Har vi inte med oss helhet och funktion blir det fel. Kanske är det så att arkitekturen har en uppgift att se bredare och ännu tydligare ta in olika aspekter vid utformningen. Som en viktig del i samhälls­byggandet har arkitekturen ett särskilt ansvar. Det är tydligt att samverkan mellan projekt­parterna i tidiga skeden är oerhört viktigt för att slut­resultatet skall bli kostnadseffektivt, miljö­vänligt och estetiskt tilltalande. Det finns tyvärr många exempel på motsatsen.

Att bygga för ett samhälle som vill visa respekt för alla medborgare kräver extra omsorg. Vi belyser i detta nummer bland annat ett franskt projekt som handlar om bostäder för socialt utsatta. Vi tar även del av ett kommersiellt projekt, ett konferenscenter i ett finans­distrikt som är innovativt på flera sätt. Vi kommer också, för att travestera på inledningen, gå till botten med kunskap i konstruktioner i en intervju med Jöran Jermer. Nu kör biomassafabriken skogen igång!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration