Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.

Lådhuset laddar batterierna

Gut feeling i Oberaudorf, Tyskland av Arnhard & Eck

FYRA METER BRETT OCH tolv meter långt – det semesterhus som arkitektparet Christine Arnhard och Marcus Eck ritade åt sig själva vid foten av berget Spitzstein i Bayern, södra Tyskland, påminner kanske mest om ett gråmålat monopolhus.

Byggnaden är sammansatt som en låda av gigantiska, 160 millimeter tjocka, korslimmade träelement, KL-träskivor. För att besökaren ska få en känsla för konstruktionen är de rejäla portarna på ena gaveln tillverkade av samma material. På insidan är väggarna klädda med tegelplattor, och ovanpå dem finns ett lager lera. Materialet ger goda förutsättningar för de väggmonterade värmeledningarna. Taket är klätt med solceller som ger tillräckligt med el såväl till hushållet som till bilens laddningsuttag.

Läs mer på arnhardundeck.de

Läs de senaste artiklarna