Barn inspirerade till prisad förskola

Råå förskola i Råå, Sverige av Dorte Mandrup arkitekter

»Råå förskola bidrar på ett övertygande sätt till att lyfta betydelsen av rum för barn och unga.« Så avslutar juryn för Träpriset 2016 sin motivering till vinnaren. Förskolan invigdes 2013 och var med i ett reportage i Trä! #2, 2014. Den prisvinnande utformningen – signerad den danska arkitekten Dorte Mandrup – är inspirerad av Råås kust, med fiske-bodar och sanddyner. Men förskolebarnen hjälpte också till, genom att berätta hur deras drömförskola skulle se ut. 

Ett av många konkreta resultat av det samarbetet är det lilla krypin med fönster vid entrén där barnen kan vinka av de vuxna efter lämningen. De omfattande glasytorna i de bärande väggarna skapade problem vid bygget, vilket konstruktören löste med hjälp av kraftiga limträbalkar som klarar stor belastning. Panelen består av smal lodrät läkt av robinia, ett hårt och garvsyrerikt träslag som inte behöver ytbehandlas.«

w| dortemandrup.dk

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.