Hett och havsnära i Helsingfors

Löyly i Helsingfors, Finland av Avanto Architects

Hett och havsnära i Helsingfors när rakryggad furu blir landmärket för en växande stad.

Finländsk bastukultur är starkare än någonsin. Det finns i dag över 3 miljoner bastuaggregat på runt 5,4 miljoner invånare, vilket i genomsnitt innebär en bastu per hushåll. Det är därför helt logiskt att man också har ett ord för de varma, fuktiga luftströmmar som aggregatet alstrar när man öser vatten på de fräsande stenarna. Det kallas »löyly«.

Strax utanför Helsingfors har en ny bastuanläggning som heter just Löyly öppnat. Den ambitiösa satsningen på över 1 000 kvadratmeter rymmer utöver tre separata bastuutrymmen även ett mindre spa samt restaurang med tillhörande uteservering. 

Byggnaden är en del av ett planerat bostadsområde längs med den så kallade Ärtholmsstranden, en liten kuststräcka som ska koppla samman centrala Helsingfors med havet. Bakom projektet står arkitektbyrån
Avanto Architects som skapat ett av Helsingfors hetaste ställen – bokstavligt talat.

– Löyly är en plats för total avkoppling, oavsett om du är turist eller kommer från Helsingfors. Många som kommer hit tycker att det är en väldigt spännande plats, säger Anu Puustinen på Avanto Architects.

Löyly är beläget endast två kilometer från stadskärnan, men känns ändå relativt avlägset. En ruggig hösteftermiddag kan man sitta och titta ut på det öppna havet och få en känsla av att befinna sig någonstans i ytterskärgården. I dämpad belysning smyger andra besökare runt mellan bastu, lounger, värmande eldstäder och restaurang. Tillsammans med inredningsarkitekterna på Joanna Laajisto Creative Studio har man skapat en lugn oas på gångavstånd från city. Med såväl finländsk som internationell design, vad gäller allt från belysning till möbler, har de hittat fram till det de själva kallar »mjuk minimalism«.

Innan utformningen av Löyly slutligen fastslogs var en flytande bastu länge planerad, men höga, lynniga Östersjövågor och isbildning om vintern gjorde att projektet bedömdes vara för riskabelt. I stället blev resultatet en låg, strömlinjeformad byggnad uppe på stranden. Ville Hara, som tillsammans med Anu Puustinen är ansvarig för projektet, menar att det var viktigt att ha omgivningen och den omvandling den stod inför i åtanke.

– Vi skapade en låg, smal byggnad för att varken störa utsikten för de bostadsområden som planeras häromkring eller bryta den smala strandremsan. I stället för en konventionell byggnad är Löyly snarare en del av omgivningen, ett centrum för ett område i förvandling, säger han.

Även om Löyly ödmjukt hukar sig nere vid Östersjöstranden är dess form och materialval inspirerande. Det är stål, svart betong och glas i vacker harmoni – men det är framför allt trä. Det som sätter sin prägel på byggnaden är de drygt 4 000 värmebehandlade panelerna av limmad furu med specialhyvlad lamell som täcker hela byggnaden och även utgör den stora terrassen. Man valde detta träslag och kvalitet eftersom det är formstabilt, även om det utsätts för det hårda finländska havsklimatet. Dock har man gjort ytterligare åtgärder – panelerna är tiltade så att regn och smältvatten rinner av dem, och om vintern är terrasserna avstängda och övertäckta. 

Avanto Architects refererar själva till furupanelerna som Löylys »kappa«, eftersom de på ett snyggt sätt döljer den rektangulära »betonglåda« som inhyser bastuutrymmena. Men träfasaden är inte bara vacker utsmyckning utan även högst funktionell. Kappan fungerar som en persienn som blockerar insyn men låter besökarna avnjuta bastu med vacker utsikt över havet och staden. Dessutom skapar furukappan trappsteg på utvalda ställen där man kan ta sig upp till taket och dess terrasser.

Även interiört är trä det tongivande materialet. Här består väggar, dörrar och möbler av en ny, helt unik träprodukt signerad finska Nextimber.

– De består av björk som blivit över vid plywoodtillverkning, men som limmats och värmebehandlats för att skapa ett nytt, vackert material. Normalt bränns dessa björkbitar för att skapa energi, men här kommer det vackra återvunna materialet till sin rätt och ger Löyly en ljus, levande färgton, säger Ville Hara.

Vad gäller träslag inuti bastuutrymmena är det en liten vetenskap i sig. Vissa träslag fungerar betydligt bättre än andra. Asp och al anses till exempel av många som det absolut bästa bastuträet. Framför allt föredrar man lättare träslag som inte blir för varma eller ändrar färg och form när värme och luftfuktighet ständigt ändras. Löyly valde värme­behandlad furu och gran eftersom de har just dessa egenskaper samt för att de inte läcker kåda. Men en viktig faktor var även priset.

– Vi behövde väldigt stora, tjocka och slitstarka plankor. Dessutom måste de enkelt gå att få tag på till ett överkomligt pris. Vi byter nämligen ut bastuträet vartannat år på grund av dess intensiva användning. Valet föll då ganska snart på värmebehandlad furu och gran som uppfyller alla kriterier för ett bra bastuträ, säger Anu Puustinen.

Trots byggnadens starka träkänsla är stommen av stål. Även om Avanto Architects gärna gjort den i trä menar Anu Puustinen att det hade blivit för komplicerat. 

Efter en intensiv slutspurt – mot slutet av projektet arbetade man dygnet runt – stod äntligen Löyly klar nere vid Ärtholmsstranden. Komplexet lockar besökare året runt. På sommaren är de stora terrasserna populära och om vintern har man möjlighet att simma i isvakar som sågas upp intill byggnaden. Vakarna kallas för »avanto« – och delar således namn med arkitektkontoret som ritat Löyly. 

– Med tiden kommer byggnadens fasad att vackert skifta färg och gråna. En dag blir det en del av landskapet och ser ut som en klippa vid Östersjöns strand, säger Anu Puustinen.

Text Erik Bredhe

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.