Flätad mötesplats och gemenskap

Spinelli i Mannheim, Tyskland av Sandra Gressung, Sascha Ritschel och Tobias Vogel

Byråkratiska processer tar tid, flyktingar är ofta förpassade till långa perioder av passivitet. På den tidigare amerikanska armébasen Spinelli Barracks väntar flyktingarna isolerade från omgivningen och i avsaknad av gemensamma mötesplatser. Det här blev startpunkten för ett projekt med 18 studenter från arkitekturutbildningen vid universitetet i Kaiserslautern samt 25 flyktingar och lokala byggföretag.

Projektet började med att studenter och flyktingar diskuterade och utvecklade byggnadens funktioner utifrån deras behov med såväl gemensamma delar som mer avskilda rum. Mannheims kommun bidrog med förenklade processer för bygglov och upphandlingar. Efter det följde en tolv veckor lång period då studenter och flyktingar arbetade, bodde och åt tillsammans medan de byggde det 250 kvadratmeter stora centret. 

Byggnadens främsta kännetecken är de öppna delvis bärande skärmväggarna som släpper in ljus och samtidigt skyddar mot insyn. Den är skapad av läkt av Douglasgran i fem lager. Vid öppningarna har man använt läkt av kraftigare dimension för att kunna ta upp större krafter. Innanför skärmväggarna döljer sig en grövre bärande fackverkskonstruktion.

Läs mer på design-build.space

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.