Upphöjd bowl ger insyn

Oslo Skatehall i Oslo, Norge av Dark arkitekter & Glifberg+Lykke

Brädåkare i Oslo har fått en ny mötesplats. Den nya byggnaden har ritats av Dark Arkitekter. Något som är extra intressant är själva åkytorna som har formgetts av det skateboardspecialiserade designkontoret Grifberg - Lykke tillsammans med ramptillverkaren IOU Ramps. De hade en idé om att inga fönsteröppningar skulle blockeras av ramper och bowl (en swimmingpool-inspirerad ramp), så de linjerade delar av åkområdena mellan våningsplanen. Överkanten på de största ramperna och bowlen möts i samma nivå. Det innebär att bowlen inte är nedsänkt utan startar från det övre våningsplanet i den nya byggnaden. På undersidan av bowlen har hela strukturen av limträ lämnats synlig. Den upphöjda bowlen skapar dessutom fler öppna ytor att åka på.

Centret består av både en stor inomhusdel samt en utomhusanläggning. Byggnaden med tydlig industrikaraktär ligger i området Voldsløkka, på gränsen mellan stad och villaområden. Med stora glasade överhäng ska byggnaden vara inbjudande för både åkare och grannar. 

Fasaden har ett mönster satt i morsekod som är en avskrift av det norska totalförbudet mot brädåkning som gällde från 1978 till 1989.

Läs mer på Oslo Skatehall, Dark Arkitekter och Glifberg – Lykke

Läs de senaste artiklarna