En spegling av berget

Mount Fuji Visitors Centre i Tokyo, Japan av Shigeru Ban Architects

Med sina 3 776 meter är Mount Fuji Japans högsta berg och sedan 2013 är det ett av Unescos världsarv. Stilla och klara dagar speglar sig vulkanen vackert i de nedanliggande sjöarna. Det har inspirerat Shigeru Ban när han designat bergets nya besökscenter, format som Mount Fuji – fast upp och ner. Byggnaden är placerad bakom en konstgjord damm, och speglingen i vattnet ger besökaren illusionen av att se själva vulkanen. 

Shigeru Ban är känd för att välja enkla material som kartong och trä till sina verk. Mount Fuji World Heritage Center är inget undantag. Stora glaspartier täcker byggnaden, men mest utmärkande är det filigrana träraster som klär väggen. Strutformen består av ett stålfackverk som bildar ett skal och utnyttjar en inre spiralformad stålram som knäckavstyvning. Stommens bas mäter bara 10 meter i diameter nere på marken, medan femte våningen utgörs av en 46 x 29,2 meter stor platta bestående av stålbalkar och -stag som bär upp ovanliggande volym och samtidigt håller ihop dragkrafterna från stålfackverket. Regionen är mycket jordbävningsdrabbad och för att kunna behålla hela strukturens jämvikt i en jordbävningssituation, stöttas denna av fyra yttre stålpelare som integrerats med fasadens glas.

w| shigerubanarchitects.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.