Skogen flyttar in på museum

Finnskogens hus i Svullrya, Norge av Lipinski Lasovsky Johansson

Det kommande skogsfinska museet ger intrycket av att befinna sig mitt i en skog – fast inomhus. Och med tanke på museets innehåll är känslan helt rätt. Det tyckte den norska juryn när de tilldelade den unga arkitektgruppen Lipinski Lasovsky Johansson förstapriset i den arkitekttävling som lockade över 200 deltagare. Arkitekternas tolkning av uppdraget och hur de med utgångspunkt i landskapet kan visa en arkitektur som passar väl in på det nya Finnskogens Hus var avgörande. 

Genomgående tema för museet är de cylindersvarvade stolpar som såväl utvändigt som invändigt bär upp byggnaden och direkt för tankarna till museets kärna – livet i symbios med skogen – och på ett tydligt sätt binder ihop de olika uttrycken. Byggnaden är enkel och står i direkt relation till skogsfinnarnas kultur. Här finns till exempel inslag av bränt timmer för att levandegöra det svedjebruk som skogsfinnarna använde sig av när de kom till Norge, och även Sverige, under sena 1500-talet.

w| llja.dk

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.