Återvinning med elegans

Återvinningsstation i Jorvas, Finland av Virkkunen & Co

Kan en sopstation bli en snackis och en mötesplats för de närboende? Ja, när återvinningscentralen på Lidingö för några år sedan smyckades med skulpturer som hade skapats av återbrukat material ökade också intresset för att sopsortera avfall, och antalet besökare blev fler. 

I Finland, tre mil väster om Helsingfors, har Virkkunen & Co skapat en återvinningsstation som ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Konstruktionen består huvudsakligen av KL-trä samt massiva limträbalkar och -pelare av sibirisk lärk. Träytorna är synliga såväl interiört som exteriört och behandlade med vitpigmenterat skyddsvax som hindrar träet från att mörkna av solljuset. Även fasaderna är klädda med sibirisk lärk, i form av en stående panel där träet lämnats obehandlat och med tiden kommer att gråna.

Stationen producerar energi genom jordvärme och solpaneler. Stationen ligger på gammal havsbotten, vilket innebar att så gott som hela anläggningen behövde pålas.«

w| virkkunenco.fi

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.