Skuggspel med trädkänsla

Denning House i Stanford, USA av Ennead Architects

En tidigare parkeringsplats spelar en viktig roll för den nya byggnad som universitetet i Stanford har skapat för sina studenter. Man hittade platsen ovanför en sluttning vid Lake Lagunita. Den omgivande och täta ekskogen skapar ett lugn långt bortom universitetets livliga miljö, och det har Ennead Architects tagit fasta på när de skapat den lågmälda byggnaden där en lång svängd trägång leder fram till entrén. Placerad i sluttningen ner mot sjön erbjuder över-våningen makalös utsikt över omgivningarna, med vatten, skog och berg som inramning. Därför är restaurang, klassrum och studieplatser placerade på övre plan, medan administration och konferensmöjligheter finns på den mer ombonade mark-nivån.

Såväl stomme som invändiga ytor är av douglasgran. Fasaden är klädd med cypress, och dess rutnät skapar ett intressant mönster och skuggspel, nästan som att befinna sig i en skog. Arkitekterna själva säger att de ville skapa ett trädhus i större skala.

w| ennead.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.