Skidort får nytt liv

Lofthuset i Vallsta, Sverige av Hanna Michelson

Hur kan en gammal skidanläggning få nytt liv och användningsområde? I Hälsingland byggdes Åsbergets liftanläggning om till bryggeri och mitt i backen växer ett nytt landskapshotell fram. Här har Hanna Michelson skapat Lofthuset, det första av fyra retreathus, med storslagen utsikt mot Ljusnan. 

Den tio meter höga träbyggnaden rymmer två plan på vardera 14 kvadratmeter och lyfts från marken av fyra kraftiga limträpelare. Dessa löper genom hela konstruktionen och bär tillsammans med det övre planets träfackverk upp faltaket av kärnfuru. Här har också väggarna lämnats fria från isolering och panel för att besökaren ska kunna njuta av utsikt i alla väder­streck.

Det nedre rummet är isolerat med linfiber enligt gammal nordisk byggnadstradition. Rummet är inrett för att skapa rymd och ljus samtidigt som det rensas från överflödiga intryck. Ytskikt och snickerier är av björkplywood och ask och harmonierar med stommens regelverk av gran och furu.

w| bergaliv.se

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor.