En seglares skärgårdshus

Typ: Enfamiljshus
Antal våningar: 2
Kommun: Stockholm
Produktionsår: 2000
Arkitekt: Landström Arkitekter genom Anders Landström, Jesper Gedda, Karin Löfgren 
Konstruktör: Tyréns AB genom Laine Montelin, Tomas Alsmarker
Entreprenör: FKTS AB genom Peter Erelöf byggledning med snickare Markku Lehtonen, Rainer Persson
Byggherre: Privat
 
Invid ett smalt sund gränsande till en stor skärgårdsfjärd är flera små trähus uppförda. De är gråfärgade och väl inordnade i det storslagna landskapet. Husen är byggda för att användas året runt för rekreation, för möten med vänner och naturupplevelser. Beställarens drömmar har varit vår inspiration och bl a resulterat i en sjöbod med bastu, utformad som en glasad styrhytt på den stora bryggan. Rektangulära, grånande faltak bildar tillsammans med de runda berg-hällarna en spännande komposition. Efter en kortare klättring längs en klippa når man huvudbyggnaden, vilande på klippans krön. Ett större skärmtak i trä vid entrén skyddar mot dåligt väder.
 
Byggnadens undervåning är planerad helt för samvaro, även under det att måltiden tillagas. Mitt i huset ligger en eldstad som förutom att vara avdelare mellan kök och vardagsrum, även bär de limträbalkar på vilka övervåningen vilar. Övervåningen domineras av ett master bedroom, inhängt i takstolen som en avskild balkong, och med en hänförande utsikt över fjärdens glittrande vatten.

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.