Emma Markström, operatör på Holmen Timber

Vad gör en operatör?

Jag övervakar processen av allt virke som passerar justerverket, den del av sågen där allt virke sorteras och kapas i exakta längder. Det gäller att kontrollera och se till att allt flyter på som det ska. Jag tillhör ett skiftlag och vi roterar mellan olika maskiner under arbetspassen, så det blir aldrig enformigt.

Vad är det häftigaste med ditt jobb?

Det är häftigt att vara en del av en större process. Produktionskedjan är väldigt lång och alla delar hänger ihop. Ett litet avbrott någonstans i kedjan kan få stora konsekvenser, så det gäller att vara uppmärksam och snabbt lösa de problem som uppstår så att det blir ett bra flöde.

Det låter ganska tekniskt, var det svårt att lära sig?

Helt ärligt trodde jag först inte att jag skulle klara av det, det går fort och det är många knappar och skärmar att hålla reda på. Dessutom övervakar man ett stort område. Men jag gick under upplärning i fyra veckor och kom snabbt in i jobbet. Jag gillar det höga tempot och att det händer mycket!

Vad visste du om skogs- och träindustrin innan du började?

Inte mycket alls. Jag trodde att man som operatör mest satt still framför en skärm men så är det verkligen inte. Det är väldigt varierande, vilket är jättepositivt. Utöver att vi roterar mellan olika maskiner behöver man också lämna kontrollbordet ibland, till exempel om maskinen larmar eller om virket lägger sig snett. Då måste man snabbt gå dit och lösa problemet. Det är kul att det är så mycket problemlösning. Den delen blir dessutom roligare ju längre tid man jobbar eftersom man kan lösa mer och mer på egen hand.

Hur är det att jobba som ung kvinna i en traditionellt mansdominerad industri?

Jag har blivit väldigt bra mottagen. Man ska verkligen inte vara rädd att söka sig till den här branschen som tjej. Det är lätt att tro att jobbet är för tungt och att man inte klarar av det rent fysiskt som kvinna, men det är inget problem alls. Jag har jättebra kollegor och vi är en sammansvetsad grupp, vi hjälps åt när det behövs.

Har du något tips till den som är nyfiken på jobb inom branschen?

Om man är intresserad och sugen är det bara att testa. Det är en jättestor bransch så man kan jobba med många olika saker. Om man bara visar framfötterna finns det också bra möjligheter att avancera. Många börjar med sommarjobb och går sedan vidare, så att söka sommarjobb är ett bra tips.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration