Samverkan

Genom lokala och globala partnerskap skapas kunskapsöverföring, utbyte och möjligheter för industrin att bli än mer klimatbra.

Svenskt Trä arbetar aktivt med samarbeten för att både bidra men också driva hållbarhetsfrågor kring både byggande, trä och möbelindustrin, och förpackningsindustrin. Här visas några exempel av viktiga samarbeten och nätverk som Svenskt Träs medlemmar är delaktiga i:

BioInnovation 

är ett strategiskt innovationsprogram med visionen att Sverige har ställt om till en bioekonomi år 2050.  
 
BioInnovation är det strategiska innovationsprogram som uttryckligen har bioekonomin som mål. Det skapar stora förväntningar, men också utmärkta möjligheter. Innovationsprogrammet är ett branschöverskridande samarbete initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Det finansieras av VINNOVA, Energimyndigheten, Formas samt intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor. 
 
BioInnovation arbetar huvudsakligen med fem större insatsformer – innovationsprojekt, hypotesprövningsprojekt, samverkansprojekt, tematiska utlysningar och aktivitetsprojekt. Detta kompletteras med en bred flora av mötes- och kommunikationsaktiviteter. 

Trace4Value

Trace4Value är en nationell satsning på spårbarhet, som leds av RISE, Chalmers industriteknik, Mälardalens universitet, Ragn-Sells och Svenskt Trä. Bakom satsningen står sex strategiska innovationsprogram: BioInnovation, Metalliska material, PiiA - Processindustriell IT & Automation, RE:Source, Smart Built Environment och Swedish Mining Innovation, i samarbete med Delegationen för cirkulär ekonomi. I projektet som pågår till halvårsskiftet 2025 medverkar fler än 60 aktörer med ett gemensamt intresse för spårbarhet i industriella värdekedjor. Projektet finansieras dels genom bidrag från Vinnova inom ramen för det strategiska området Hållbar Industri, dels genom de deltagande företagen; totalt omkring 37 miljoner kronor.  
  
Tillsammans med medlemmar och övriga aktörer i värdekedjan, arbetar Svenskt Trä för att digitalisera och standardisera information om träprodukter. Det är en del i en större helhet där utvecklingen aktivt drivs tillsammans med parter inom svensk och europeisk samhällsbyggnadssektor. Arbetet ligger till grund för att standardiserade och digitala lösningar kan användas både i Sverige och internationellt. Trace4Value och delprojektet 4 steps to GTIN är exempel på dessa samarbeten.   
  
Målet är att flytta fram byggbranschens positioner kring standardiserade digitala lösningar och förenkla de val som leder fram till minskad klimatbelastning, ökad resurseffektivitet och spårbarhet. 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration