Ung Svensk Form 2024

Sveriges största designtävling för unga formgivare har sedan 1998 tjänat som en unik arena för mötet mellan unga innovativa formgivare, media och publik. Som stolt samarbetspartner och stipendiegivare till Ung Svensk Form, bidrar Svenskt Trä med inspiration och kunskap om trä, samt stöttar i hållbarhetsfrågor som rör materialet.

Svenskt Trä erbjuder ett antal stipendiater en kunskapsresa, där de får ta del av både nätverk och fördjupad förståelse för materialet trä och hur det kan bidra till en hållbar utveckling. Stipendiaterna får under fyra dagar ta del av innovativa projekt och besöka flera aktörer kopplade till träindustrin. Under kunskapsresans gång ges stipendiaterna möjlighet att reflektera och diskutera viktiga frågeställningar för sitt fortsatta arbete för hållbar design och arkitektur.

På Svenskt Trä ser vi detta som ett långsiktigt engagemang vill följa stipendiaternas utveckling även efter utbildningen. Deltagarna blir inte bara introducerade till träbranschen utan blir även en del av "Svenskt Trä-familjen".

Kunskapsresan genomförs i södra Sverige under våren 2024.

Ansökningsperioden för tävlingen pågick mellan 17 maj till 17 september 2023. Vinnarna presenteras på Stockholm furniture fair den 6 februari 2024.

Nytt utställningskoncept 2024

I år uppdateras Ung Svensk Forms utställningskoncept. Ny utställningsproducent är Dunkers kulturhus som tillsammans med formgivaren Matti Klenell och Svenskt Trä har skapat en helt ny utställningsform inför Ung Svensk Form 2024. Björn Nordin, vd Svensk Form berättar:

Utställningsturné Ung Svensk Form

  • Februari: Invigning i Greenhouse under Stockholm Furniture fair
  • Februari – April: Dunkers kulturhus i Helsingborg
  • 23 – 26 maj – Form/Design Center: Lokstallarna under Southern Sweden Design Days
  • 10 juni – 18 augusti: Sara kulturhus i Skellefteå
  • September – oktober: IKEA Museum i Älmhult
  • November – januari (2025): Röhsska museet i Göteborg

 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration