Träprisresan

Vi besöker bidragen till Träpriset 2020

Under sommaren 2019 reste juryn för Träpriset 2020 genom Sverige för att besöka 40 av de 130 bidrag som inkommit. Vi dokumenterade givetvis delar av resan.

VILLA IDEN-LEE

Att inte gömma undan vardagen blev ett genomgående tema, ett annat var att inte heller gömma byggnadens struktur och material. Allt från fasad, konstruktion och isolering till massiva golv, kök, dörrar och platsbyggda möbler utforskar träets mångsidighet. Här ser vi Villa Idun-Lee av Per Nadén, Anton Kolbe, Axel von Friesen och Marika Vaccino.

VASAPLAN

”Under de stora träbjälkarna finner resenärerna både skydd mot väder och vind, samt möjlighet till en stunds vila och eftertanke. De två stora taken täcker tillsammans en 160 meter lång och 10 meter bred yta”, skriver Wingårdh på sin hemsida. Här ser vi Vasaplan i Umeå av Wingårdh Arkitektkontor AB.

TOPPRESTAURANG BJÖRK

Vad representerar svenska fjällen bättre än robust furuinredning?

I fjällvärlden har man pjäxor och ytterkläder på sig inomhus så det gäller att inredningen klarar denna typ av slitage under lång tid. På Restaurang Björk i Hemavan har Hans Murman inrett med både gran och furu för att skapa en hållbar och robust naturkänsla. Här träffar vi Hans Murman från Murman Arkitekter.

TOFTA HOLMAR

- Vi kom tidigt fram till att det vore intressant att prefabricera en stolpstomme i trä, säger Mats Fahlander, arkitekt på Fahlander Arkitekter.

Fritidshuset Tofta Holmar utanför Ekerö gick konstruktionsmässigt över förväntan, byggtiden på plats gick snabbt och hela konstruktionen var billigare än andra stommaterial. Här träffar vi Mats Fahlander på Fahlander Arkitekter.

PARKERINGSHUSET STADSBERGET

Mer än bara ett parkeringshus – även träningsbacke, pulkabacke, musikarena och uteservering. Parkeringshuset Stadsberget som idag är träfärgat kommer med tiden att gråna och tillslut bli svart berättar Lennart. Här träffar vi Lennart Sjögren från White Arkitekters Umeåkontor.

 

KAJAKHUS

Från början var det en struktur till Salone del Mobile i Milano, en utställning i Milano. Sedan gick den vidare till Venedig och Österrike. Efter det ville man återvinna materialet men då tyckte Katarina Lundeberg och Fredric Benesch att man kunde hitta på något bättre. Här träffar vi Katarina Lundeberg på In Praise of Shadows Arkitektur.

- Materialet från strukturen tillsammans med åtta stycken åttioåriga tallar skapade kajakhuset , berättar Katarina Lundeberg, arkitekt på In Praise of Shadows Arkitektur.

HOUSE OF MOTHER

- Jag behövde ett nytt hem för mitt gamla hus var stort. Detta hem är byggt helt för mig och mina behov, säger Maria Grahn som bor i House for Mother. Här träffar vi Maria Grahn som bor i House for Mother av Björn Förstberg.

Späckhuggaren

Här har det tidigare stått ett gammalt handelshus. Man har man sett till att ta vara på jordbrukslandskapet och byggt huset med ett magasinsutseende med maffiga ladugårdsportar. Huset byggdes med premissen att det skulle vara både stort och litet på samma gång. Lagom stort och lagom litet för en familj men också för en person ensam.

Späckhuggaren har stomme i trä, ytskikt i trä samt interiör och exteriör helt i trä.

Sunna 3

Hur häftigt är detta hus? Hade du velat låna detta sommarhus för en dag?
Träet är genomgående för detta hem. Från bjälklag, plintar och grund till tak, fönster och dörrar – allt i trä. Huset består att ett stort golv med tre husdelar placerade ovanpå och detta binds ihop av ett tak som sträcker sig över alla tre huskroppar.

Swedish Mountain House

Här bor en familj med stor kärlek till Sverige, svensk natur och trä. Därför blev det extra viktigt att behålla naturen runtomkring. Man skulle inte spränga i berget eller ta ned för många träd när man byggde Swedish Mountain House.

Kristevik strandstuga

Här har vi ett miljövänligt hus helt byggt i trä. Kristevik strandstuga har landat mjukt på sina plintar och tar liten plats på sin tomt - stugan lämnar också små avtryck på klimatet.

Villa R

Här finns ingen tv framför soffan, här tittar du rakt ut mot vattnet istället. Villa R är en trävilla i Göteborgs skärgård med fantastisk närhet till natur, vatten och trädgård. Arkitekt Christian menar att det är träet som bygger hela den känslan.

Vällingby Allé

På 20-talet byggdes det många småhus i trä i detta område. Nu har man velat knyta an till den traditionen och valde därför att bygga moderna radhus i trä, målade i olika färg. Vi träffade några boende i nybyggda Vällingby Allé i Stockholm som bekräftade att de är mycket nöjda med sin träbostad.

Kyrkogårdspaviljongen i Sundbyberg

Kyrkogårdspaviljongen i Sundbyberg har som ambition att märkas så lite som möjligt. Det ska vara en omhändertagande plats för människor med upprörda känslor. Med trä i interiören får byggnaden en lugn och äkta känsla.

Kallhäll Station

Kallhäll Station är byggd med trä på insida och utsida för att ge en känsla av värme, omhändertagande, trivsel och mjukhet i en annars stressig miljö.

Wuddhouse1

Wuddhouse1 är en modern verkstadsbyggnad som stod klar 2018 i Sigtuna. Valet av limträ i och KL-trä föll sig naturligt tack vare de tekniska och miljömässiga fördelarna. Då byggnadstypen är enkel och rationell har träet dessutom positiva gestaltande egenskaper som tillför en mänsklig skala och ett materiellt djup till byggnaden.

Adolsbergskolan 

Träet har gett en värme och variation till både interiör och exteriör på Adolsbergskolan i Knivsta. Det har varit viktigt rent konstruktivt för att trä har en sådan låg värmeledningsförmåga. För att kunna åstadkomma högisolerande tekniska lösningar har trä varit nödvändigt.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration