Ung Svensk Form 2022

Under 2022 blev Svenskt Trä ny samarbetspartner i Ung Svensk Form. Vi klev in i projektet med ett resestipendium med syfte att öka kunskapen om hur trä bidrar till en hållbar utveckling, både socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Med ledordet att ”kunskap är avgörande för att fatta kloka beslut” utsåg vi följande stipendiater för årets resa – hela vägen från planta till färdig produkt.

Följande stipendiater tog emot Svenskt Träs resestipendium 2022

Andreas Berggren – Pop
Elsa Unnegård – VED
Hans Ola Sjöberg och Victor Ågren – Wooden it be nice
Ingrid Segring Björklund – Fireplace
Klara Knutsson – Ornament
Matilda Hunyadi – Ornamental Obsessions - Snickarglädje goes digital
MISC. Studio – Break

– Dessa bidrag visar inte bara prov på skicklighet vad gäller att tolka materialet trä, de visar också på vilka formspråk, tekniker och processer som frambringas när vi sätter kunskap i händerna på de unga – vår framtid, säger Björn Nordin, chef för arkitektur och design på Svenskt Trä.

Inspirations- och kunskapsresan på fyra dagar går genom mellersta Sverige. I resan ingår en skogsexkursion, besök på flera sågverk, workshops i samarbete med design- och konsthögskolor samt besök på en fabrik för tillverkning av korslimmat trä. Under dessa dagar kommer stipendiaterna att lära sig om skogens betydelse och samspelet genom hela värdekedjan.

Alla som blivit nominerade i Ung Svensk Form deltar även i en turnerande utställning med det bästa inom ung svensk design. 

 

Bilder från kunskapsresan 2022

(foton: Viktor Ärlemalm)

kunskapsresa_2022_1.png

kunskapsresa_2022_2.pngkunskapsresa_2022_3.png

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration