Ung Svensk Form

Stipendiater 2022. Fr.v: Ingrid Segring Björklund, Elsa Unnegård, Andreas Berggren, Matilda Hunyadi, Ola Sjöberg och Victor Ågren, Misc Studio och Klara Knutsson.

Sveriges största designtävling för unga formgivare har sedan 1998 tjänat som en unik arena för mötet mellan unga innovativa formgivare, media och publik. Som stolt partner och stipendiegivare till Ung Svensk Form, bidrar Svenskt Trä med inspiration och kunskap om trä, samt stöttar i hållbarhetsfrågor som rör materialet.

Svenskt Trä erbjuder ett antal stipendiater en kunskapsresa där de får ta del av både nätverk och fördjupad förståelse för materialet trä och hur det kan bidra till en hållbar utveckling. Stipendiaterna får under ett antal dagar ta del av innovativa projekt och besöka flera aktörer kopplade till träindustrin. Resan ger också stipendiaterna möjlighet att reflektera och diskutera viktiga frågeställningar för sitt fortsatta arbete för hållbar design och arkitektur.  

Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och vandringsutställning som pågått sedan 1998. Huvudsyftet är att bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk design. Ur hundratals ansökningar utser en renommerad jury vinnarna som deltar i den turnerande utställningen. Under loppet av ett år visas den på flertalet av landets kulturcentrum och museer med tillhörande designsamtal, visningar och stipendieresor.

Samarbetspartner och stipendiegivare är String Furniture, Arvet, IKEA of Sweden, Kvadrat, Lammhults Möbel, Massive Entertainment, Stiftelsen för Garverinäringens Främjande och Svenskt Trä.

För vem? 

Ung Svensk Form vänder sig till unga formgivare och kreatörer verksamma i Sverige eller svenska medborgare verksamma utomlands. Du som söker kan vara högst 36 år eller äldre om du är studerande vid ansökningstillfället. Alla områden inom design och formgivning välkomnas: till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, möbler, konsthantverk, glas, keramik, textil, mode, speldesign och industridesign. Tillsammans representerar de vinnande bidragen ett tvärsnitt av dagens mest centrala teman inom det breda fältet formgivning.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration