I ett kulturhistoriskt landskap har ett nytt tillägg infogats. En stram och enkel volym har på ett känsligt sätt placerats på platsen. Omgivande landskap och dåtida fragment samsas med ett samtida avtryck. Rörelsen genom huset är central. Här artikuleras rummen utifrån familjens drömmar och behov. Rum, program och ljus kopplas samman i en spiralformad rörelse.
Referenser från den lokala byggnadstraditionen bär synliga spår i val av gestaltning, material och färg. Den knuttimrade träbyggnadskonsten får sitt tydliga avtryck i den faluröda fasaden, medan obehandlade kertobalkar, plywoodskivor och skivor av träfiber ger interiören ett tydligt avtryck av vår tid. Olika material samverkar och kontrasterar, som rumsbildande och bärande, i möten och detaljer, och har utförts med stor precision. På ett sinnrikt sätt flätas dåtid och nutid samman.
På en begränsad yta skapas en spännande och sinnrik plats att bebo. En stor omsorg präglar såväl de yttre som de inre rummen.
Arkitekt Bornstein Lyckefors Arkitekter genom Andreas Lyckefors, Per Bornstein, Johan Olsson, Caroline Jokiniemi, Viktor Stansvik.
Byggentreprenörer Rejnäsvillan
Byggår 2016–18
Arkitektens ord Späckhuggaren är byggd i lösvirke med en stomme av trä. Rummen löper in i varandra i både plan och sektion. Långa diagonaler skapar en speciell rymd och limträ har använts för att klara de större spännvidderna. Utsidan är klädd med en stående rakfalsad spårpanel som behandlats med ljus Falu Rödfärg. Insidan med synliga kertobalkar i taket är varvad med furuplywood och infärgade grå träfiberskivor på väggarna.
Placerad i en känslig kulturmiljö är den samtida byggnaden kontextualiserad genom användandet av trädetaljer från historiska byggnader på platsen. Exempelvis har lokala timmerhusens ändträavteckning översatts till inklädnad av stuprör och solavskärmning har utformats som glesa ljusgenomsläppliga ladugårdsdörrar i ett uttryck som är lånat av gamla magasinsbyggnader i trakten.
Dela denna sida:
Bli inspirerad och lär dig mer om trä
Anmäl dig här för att få information om publikationer, seminarier och Svenskt Träs nyhetsbrev Trä.