Blir det din träarkitektur vi minns i framtiden?

NU ÖPPNAS PORTARNA FÖR EN AV SVERIGES MEST KÄNDA ARKITEKTURTÄVLINGAR  

Träpriset är ett hederspris som delas ut av Svenskt Trä vart fjärde år. Det är ett pris för god arkitektur i trä som speglar och utvecklar vår samtida arkitektur. 
Inlämningstiden pågår mellan 25 oktober 2022 och 25 januari 2023.

Vem kan tävla? 
Tävlingen är öppen för alla och både företag och privatpersoner kan tävla. Man behöver inte vara svensk medborgare. 
 
Kostar det att delta? 
Nej, det är kostnadsfritt att lämna in tävlingsbidrag till Träpriset. 
 
Kan en part lämna in flera projekt? 
Ja, det går bra.  
 
Hur gör jag för att lämna in ett bidrag? 
1. Kontrollera att byggnadsverket uppfyller följande kriterier:

    • Byggnadsverket är byggt i Sverige
    • Byggnadsverket är färdigställt
    • Byggnadsverket färdigställdes för högst fyra år sedan
    • Trä utgör en viktig del i byggnadens arkitektur 
    • Byggnadsverket är tillgängligt för besök av juryn första halvåret 2023

2. Sätt samman tävlingsbidraget till en PDF-fil enligt vår nedladdningsbara instruktion (i pdf). (Att du som tävlande följer ett visst upplägg är viktigt för juryns urvalsarbete).
 
3. Maila ditt tävlingsbidrag till: trapriset2024@svenskttra.se Inlämningstiden pågår mellan 25 oktober 2022 och 25 januari 2023.

Det här behöver du vara okej med: 
Parter som lämnar in och representerar tävlingsbidrag i Träpriset 2024 är införstådda med att en eventuell vidarekvalificering, nominering eller vinst i Träpriset 2024 innebär besök av juryn och medföljande team. Tävlande byggnadsverk, och vid överenskommelse upphovspersoner, dokumenteras härvid i både bild och videoformat och Svenskt Trä äger rätt att använda materialet i sitt uppdrag och marknadsföring.

Välkommen att lämna in ditt tävlingsbidrag!
 

Jury för Träpriset 2024

Träprisjuryn-2024-webb.jpg
Från vänster: Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Rahel Belatchew och Mark Isitt. Foto Jann Lipka.

LydiaC-BjörnJ.jpg
Från vänster: Lydia Capolicchio (foto Jann Lipka) och Björn Johanson (foto Sten Jansin).

Rahel Belatchew är chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter. Hon har en magisterexamen i arkitektur från Ecole Spéciale d’Architecture i Paris, och har verkat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. Rahel har även startat den experimentella studion Belatchew Labs i syfte att finna lösningar på stadens utmaningar genom metodutveckling, digitalisering och hållbar arkitektur. Hon har utsetts till Årets arkitekt och arkitektkontoret har fått flera internationella utmärkelser. 

Mark Isitt är arkitekturkritiker, författare och journalist och har bidragit till att ge oss en unik förståelse för hur arkitektur påverkar i princip alla delar i vårt samhälle och våra liv idag. Mark är verksam på Göteborgs-Posten och är programledare för Stadsinspektionen i Sveriges Radio P1. Han har även medverkat i SVT:s programserie Hemma hos arkitekten. Sedan 2020 är han programledare för den svenska versionen av programmet Grand Designs i TV4. Mark tilldelades 2018 Sveriges Arkitekters kritikerpris.

Thomas Sandell har i rollen som arkitekt och formgivare bidragit till att påverka utvecklingen inom arkitektur och design under de senaste decennierna. Han arbetar i dag som chefsarkitekt på Sandellsandberg – arkitektkontoret som han var med och grundade 1995 och som numera är en del av AFRY. Thomas är en generalist som njuter av att skapa och arbetar med projekt i alla skalor, från produktdesign till stadsplanering. Hans design har blivit tilldelad utmärkelsen Utmärkt svensk form inte mindre än elva gånger.

Camilla Schlyter är arkitekt med stort intresse för hantverkstradition. Hon är också en innovatör som utvecklar nya byggsystem i trä där kvalitet på utformning och virke kombineras med kunskap om hantverk och industriell tillverkningsteknik. Camilla arbetar som projekterande arkitekt med kulturarvs- och restaureringsfrågor samt forskar inom industriellt trähusbyggande med RISE, LTU och svensk träbyggnadsindustri. Hon är även husarkitekt för Etnografiska museet i Stockholm på uppdrag av Statens Fastighetsverk. 

Björn Johanson är rådgivande expert till juryn. Björn arbetar som konstruktör och ansvarar för träprojekt på konstruktionsföretaget Bjerking. Björns roll är att vid behov stödja juryn med validering av tävlande byggnaders tekniska utförande avseende bland annat statik och beständighet.

Lydia Capolicchio tar rollen som programledare då processen från juryns urval och platsbesök fram till att vinnaren offentliggörs, kommer att filmas och
sändas som ett tv-format. Lydia är journalist med bred erfarenhet och har bland annat lett Eurovision Song Contest och varit programledare på TV4. 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration