Träpriset 2024 som aldrig förr!

För första gången har du möjlighet att följa det spännande juryarbetet inför Träpriset 2024. Från och med torsdagen den 15 februari sänds hela processen från 145 inkomna tävlingsbidrag, via juryresor och urval tills en slutlig vinnare offentliggörs i direktsändning den 21 mars.  

Häng med på resan! 
 
Första avsnittet sänds torsdagen den 15 februari och avsnitten kommer publiceras på denna sida. 

Juryn (på bild ovan) består av Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Rahel Belatchew och Mark Isitt.

 

En av Sveriges mest kända arkitekturtävlingar

Träpriset är ett hederspris som delas ut av Svenskt Trä vart fjärde år. Det är ett pris för god arkitektur i trä som speglar och utvecklar vår samtida arkitektur. 

 

Jury för Träpriset 2024

Träprisjuryn-2024-webb.jpg
Från vänster: Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Rahel Belatchew och Mark Isitt. Foto Jann Lipka.

LydiaC-BjörnJ.jpg
Från vänster: Lydia Capolicchio (foto Jann Lipka) och Björn Johanson (foto Sten Jansin).

Rahel Belatchew är chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter. Hon har en magisterexamen i arkitektur från Ecole Spéciale d’Architecture i Paris, och har verkat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. Rahel har även startat den experimentella studion Belatchew Labs i syfte att finna lösningar på stadens utmaningar genom metodutveckling, digitalisering och hållbar arkitektur. Hon har utsetts till Årets arkitekt och arkitektkontoret har fått flera internationella utmärkelser. 

Mark Isitt är arkitekturkritiker, författare och journalist och har bidragit till att ge oss en unik förståelse för hur arkitektur påverkar i princip alla delar i vårt samhälle och våra liv idag. Mark är verksam på Göteborgs-Posten och är programledare för Stadsinspektionen i Sveriges Radio P1. Han har även medverkat i SVT:s programserie Hemma hos arkitekten. Sedan 2020 är han programledare för den svenska versionen av programmet Grand Designs i TV4. Mark tilldelades 2018 Sveriges Arkitekters kritikerpris.

Thomas Sandell har i rollen som arkitekt och formgivare bidragit till att påverka utvecklingen inom arkitektur och design under de senaste decennierna. Han arbetar i dag som chefsarkitekt på Sandellsandberg – arkitektkontoret som han var med och grundade 1995 och som numera är en del av AFRY. Thomas är en generalist som njuter av att skapa och arbetar med projekt i alla skalor, från produktdesign till stadsplanering. Hans design har blivit tilldelad utmärkelsen Utmärkt svensk form inte mindre än elva gånger.

Camilla Schlyter är arkitekt med stort intresse för hantverkstradition. Hon är också en innovatör som utvecklar nya byggsystem i trä där kvalitet på utformning och virke kombineras med kunskap om hantverk och industriell tillverkningsteknik. Camilla arbetar som projekterande arkitekt med kulturarvs- och restaureringsfrågor samt forskar inom industriellt trähusbyggande med RISE, LTU och svensk träbyggnadsindustri. Hon är även husarkitekt för Etnografiska museet i Stockholm på uppdrag av Statens Fastighetsverk. 

Björn Johanson är rådgivande expert till juryn. Björn arbetar som konstruktör och ansvarar för träprojekt på konstruktionsföretaget Bjerking. Björns roll är att vid behov stödja juryn med validering av tävlande byggnaders tekniska utförande avseende bland annat statik och beständighet.

Lydia Capolicchio tar rollen som programledare då processen från juryns urval och platsbesök fram till att vinnaren offentliggörs, kommer att filmas och sändas som ett tv-format. Lydia är journalist med bred erfarenhet och har bland annat lett Eurovision Song Contest och varit programledare på TV4. 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration