Två banbrytande träbyggnader nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-03-08

De nominerade bidragen Nodi i Göteborg och Kunskapshuset i Gällivare

Nodi i Nya Hovås i Göteborg och Kunskapshuset i Gällivare är två kandidater som kan vinna 2024 års upplaga av Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar tiden vi lever i.

–  Kunskapshuset och kontorshuset Nodi är två exempel på större träbyggnader som tjänar samhällets behov av skolor och näringsliv. De spelar även viktiga roller i sina stadsrum, men på lite olika sätt; Kunskapshuset i Gällivare utgör en pigg symbol för framtidstro i en stad under omvandling och Nodis sofistikerade träfasad balanserar den splitternya stadsdelen med en känsla av förankring och arv, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt som är arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut – i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. 

Juryns motiveringar

Nodi:
Byggnaden är en uppvisning i hur en rationell och flexibel kontorsbyggnad kan vara både robust och elegant. Den synliga trästommen tillsammans med våningarnas utkragningar skapar karaktär och ger platsen identitet. Byggnadens karaktäristiska silhuett tecknar sig redan på avstånd. Den högresta bottenvåningen bjuder in besökaren och bidrar till att skapa en levande plats. Interiört är materialval och färgskala begränsad för att inte ta fokus från helheten. Placeringen av installationer är väl genomtänkt och de får den underordnande plats de ska ha i en interiör. Ett extra plus för det snygga skyltsystemet.

Kunskapshuset:
Som ett vänligt sinnat djur med en hud av blodröda träfjäll sveper Kunskapshuset i Gällivare sig om och runt besökaren, staden och landskapet. Kunskapshuset har landat på en före detta parkeringsplats, kilat in sig bakom stadens tegelröda museum, mellan köpcentret och kyrkan, med rådhuset i ryggen – en svår tomt som den djärvt organiska byggnaden vänder till sin fördel. Resultatet är ett modernt kulturlandskap som står förankrad i nutid och dåtid skapat i bred samverkan. En kommunal investering i kunskap och trä när två orter ska bli en!

Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Bilder

 • De nominerade bidragen Nodi i Göteborg och Kunskapshuset i Gällivare

  Ladda ned bild

 • Kontorshuset Nodi i Göteborg är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

  Ladda ned bild

 • Kontorshuset Nodi i Göteborg är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

  Ladda ned bild

 • Kunskapshuset i Gällivare är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

  Ladda ned bild

 • Kunskapshuset i Gällivare är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

  Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration