Freja Einarsdóttir: logistiker på Derome

Vad gör du på dagarna?

Här på fabriken i Värö bygger vi husmoduler i trä, som sedan monteras och färdigställs på byggarbetsplatsen. Om det inför leverans, eller på bygget, framkommer att något material saknas, behöver kompletteras eller bytas ut är det min uppgift att, tillsammans med inköpsavdelningen, se till att det åtgärdas på bästa sätt. Det kan handla om allt från restnoterade vitvaror till skavda golvlister.

Som logistiker behöver man se till att materialet levereras vid en för bygget lämplig tidpunkt och kunna hantera och lösa många olika situationer. Mitt jobb är väldigt händelserikt och kul!

Hur hamnade en estet på trähusfabrik?

Mest av en slump faktiskt. Jag jobbade med lite allt möjligt efter gymnasiet, bland annat på grossistlager, inom vården och på en verkstad där vi servade tryckkärl. Det var först i samband med att jag skulle flytta hem till Varberg igen som jag fick upp ögonen för träindustrin. Jag hade en bra bild av Derome och bestämde mig för att söka jobb här på fabriken. Och jag har verkligen inte ångrat mig! Jag trivs väldigt bra och har redan utvecklats enormt mycket. Det finns stor potential inom branschen om man har viljan att ta sig framåt. 

Vad är det häftigaste med att jobba inom träindustrin?

Att vara en del av att bygga Sverige. Det är jättehäftigt att vara med och skapa stora hus som hundratals människor kan flytta in i. Jag gillar också att det finns tydliga ambitioner inom branschen om att skapa ett mer hållbart samhälle och att våra trähus är en del av detta. Derome har bland annat varit med och byggt Sara Kulturhus i Skellefteå, världens högsta träbyggnad räknat i antal våningar.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

Vi jobbar stenhårt för att våra byggen ska vara så hållbara och resurseffektiva som möjligt och försöker ständigt hitta nya lösningar. Det kan till exempel handla om nya sätt att såga för att vi ska få ut så mycket som möjligt av materialet och minimera mängden spillmaterial. Vi försöker bland annat också ta hand om allt överblivet material och minska antalet transporter till byggarbetsplatserna.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag gillar att lösa problem! Om något ärende är knepigt eller svårlöst sporrar det mig bara lite extra. Min tjänst var nyinrättad när jag tillträdde och jag har fått stort förtroende och fria tyglar att testa olika lösningar, det är jättekul. Sedan har jag också världens bästa kollegor, vi har väldigt kul tillsammans på jobbet!

 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration