Spara tid

Kortare byggtider med upp till 80 procent

Tack vare att byggprocessen flyttas till en högeffektiv fabrik kan byggtiderna för­ kortas med upp till 80 procent. Volym­ och planelement kan färdigställas i fabrik och levereras som byggsatser. Ett volymbyggt femvåningshus i trä kan stå klart på tio veckor (när grundplattan är gjuten), jämfört med ett platsbyggt betonghus som oftast tar mer än ett år att färdigställa.

Byggarbetsplatsen kan avskaffas

När byggprocessen flyttas till fabrik blir den tidsödande byggarbetsplatsen ett minne blott. Den ersätts istället med en montage­ plats, på ungefär samma sätt som man sedan länge bygger enfamiljshus. Logistiken och organisationen blir betydligt smidigare.

Stommen till ett femvåningshus på några arbetsdagar

Om det inte regnar eller blåser tar det bara några få arbetsdagar att montera ihop de färdiga lägenhetsvolymerna till ett hus med fem våningar. Anledningen till att det ändå tar cirka tio veckor för huset att bli nyckel­ färdigt är bland annat att vatten, avlopp och el ska kopplas på och att fasaden ska färdig­ ställas med till exempel puts och balkonger.

Ett helt rum kan levereras fix och färdigt, med handfat och tapeter på plats.


När den här gång- och cykelbron i Umeå, 230 meter lång, skulle monteras kunde tågtrafiken fortgå som vanligt, trots att bron går över ett järnvägsområde. Den delen av bron som korsar spåret kunde nämligen monteras på 45 minuter, det vill säga mellan två tåg.

Det syns inte utanpå, men de här sexvåningshusen i Råcksta i Vällingby från år 2009 är byggda med volymelement i trä.


Den vackra Älvsbackabron i Skellefteå, uppförd 2011, är en 130 m lång snedstagsbro i trä.


I det här estetiskt tilltalande parkeringsgaraget i Skellefteå från 2008 är allt i trä utom bilarna.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration