Räven i Bergshamra

Typ: Flerfamiljshus
Antal våningar: 4
Antal lgh: 23
Kommun: Solna
Byggyta: 2595
Produktionsår: 1998
Arkitekt: Hederus Malmström Arkitekter; Per Hederus, Palle Widegren, Björn Malmström, Josef Eder 
Konstruktör: Skanska Teknik AB, Ulf Persson 
Entreprenör: Skanska Sverige AB, projektledare Jonas Gustafsson, produktionschef Pär Olofsson 
Byggherre: Brf Räven 23 (c/o Skanska Bygg)
 
Arkitektur:
Huset är fyra våningar högt, har tre trapphus, alla med hiss och med två lägenheter per trapplan. I bottenplanet har bostäderna uteplatser mot trädgården, i de övre planen balkonger som liksom burspråken är vinklade mot sydväst. Fönsteröppningarna är större än normalt. Trapphusen är helt glasade. Huset har stomme och bjälklag av trä enligt Skanskas metod. Våningshöjden är 260+45 =305 centimeter. Även trapphus och hisschakt har stomme av trä. Taket är ett vinklat pulpettak som kragar ut två meter mot sydväst. Balkongplattor är av åtta centimeter fibercement som bärs av stolpe och balkar av limträ. Även räcken är av trä. Lägenheterna är tre typer om 4–5 rum och kök i storlekar mellan 87 och 97 kvadratmeter. De har öppna samband mellan matplats, vardagsrum och många små sovrum. Lägenheterna är som standard försedda med parkettgolv i alla rum. Wc och badrum har klinkergolv. Alla badrum har fönster och är utrustade med tvättmaskin och torktumlare.
 
Det låg en utmaning i att låta husets yttre ge uttryck för byggnadssättet med trästomme, det vill säga i att klä fasaderna med trä. Men regelverket visade sig omsider inte färdigt för detta. Av brandsäkerhetsskäl blev fasaderna klädda med vita fibercementskivor (Glasal) vars lätthet avspeglar den annorlunda byggnadstekniken och som dessutom tar upp temat från de omgivande husens eternitfasader. Trä användes dessutom på alla de ställen där det gick: högst upp, vid och kring balkonger, vid trapphusen. Även fönster, utvändiga smygar och balkongräcken är i trä och målade i klar ockra. Närmast marken ansluter de vita skivorna mot en sockel av rött tegel, ställt på högkant.
 
Byggande:
Systemet med de färdigkapade, lägenhetsförpackade reglarna har visat sig fungera alldeles utmärkt. En av orsakerna till att produktionstiden kan bli så kort är att man inte har några problem med att torka ut byggfukt. Hela huset byggs våning för våning. En annan fördel är att installatörerna kan jobba fritt och ta sig fram lite som de vill i väggar och bjälklag. När väggarna på en våning rests och bjälklaget lagts hade de hela våningsplanet att jobba på vilket medförde minimala störningar för deras del.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration