Fyra kabiner svävar ovanför fjorden

ARTIKEL Fyra stugor på en klippkant som ger ett minimalt avtryck på marken.

På en klippkant invid Lysefjorden reser sig fyra nätta tvåvåningsstugor. För att ge ett minimalt avtryck på marken står de på betongpelare, vilket samtidigt ger illusionen av att de svävar ovanför den klarblå fjorden.

Efter en heldagsvandring längs vattnet kan turisterna här koppla av i en ombonad stuga, där detaljerna i interiören är sparsamma för att inte störa vare sig upplevelsen eller panoramautsikten. Nedervåningens betonggolv bryter av det exponerade träet och ger en taktil strävhet. Det ekträ som används interiört har fått olika behandling i varje stuga, så att besökarna kan få en ny och annorlunda upplevelse om de vill komma tillbaka en annan gång.

Stugorna är byggda av obehandlad jättetuja som allteftersom den grånar kommer att smälta in i det steniga landskapet. De träd som behövde tas ner under bygget har återanvänts i andra delar av projektet, och graniten som har skurits ur marken har använts för att tillverka betongen till bygget. 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration