Ateljén i Södersvik vinner Träpriset 2020

Publicerad 2020-12-03

Vinnarna av Träpriset 2020 tillsammans med Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä och Li Pamp, kvällens konfrencier. Från vänster: Anders Johansson, Anja Thedenius, Ruben Albertsson. Fotograf: Ryno Quantz

På Träprisgalan 2020 offentliggjordes igår vinnaren av Träpriset 2020. Vinnaren är Ateljé i Södersvik - en ateljébyggnad som arkitekterna Anders Johansson och Anja Thedenius ritat åt sig själva i Roslagen utanför Norrtälje. Vinnaren hyllades av över 1000 personer när galan sändes live från Berns i Stockholm den 2 december.

- Vi är överväldigade såklart, det känns overkligt och oväntat. Vi ville med huset tänja lite på gränserna, vi ville bryta det konventionella i en bostad genom att få in verkstaden i boendet. Och detta har givit oss möjlighet att utforska träet fullt ut. Just det ekologiskt hållbara har varit viktigt för oss och att välja trä var någonstans självklart, säger arkitekterna Anders Johansson och Anja Thedenius.

Ateljé i Södersvik är en stor ateljé som arkitekterna ritat själva, åt sig själva. Arkitekterna Anders Johansson och Anja Thedenius har ritat huset som är både ett boende och en verkstad i ett. Stora fönster bjuder in natur och ljus, och det är enkelt att finna både lugn och inspiration här.

- Jag tycker om att beskriva rummet i huset som en teater. Det kan omformas, det går att bygga olika typer av rumsligheter. Relationen mellan ute och inne var också viktig att få till, man öppnar upp de stora dörrarna och naturen bjuds in i huset, säger Anja Thedenius, arkitekt.

Ateljén, som är belägen i Roslagen på Rådmansö utanför Norrtälje, stod färdig 2018 och består av en ateljé, ett loft, en underdel till loftet samt ett badrum. Juryn beskriver ateljén som ett genomtänkt och välproportionerligt sätt att experimentera med det rumsliga och med trä. Här har trä använts genomgående i alla skalor, från stomme till möbel.

– Våra diskussioner i juryn har kretsat kring träets betydande roll för de rum och rumsupplevelser som byggnaderna erbjuder. Ateljé i Södersvik är ett genuint möte med materialet där dess enkelhet ger en vacker och mångfasetterad miljö att leva och verka i. Ett minst sagt inspirerande hus, säger Carmen Izquierdo som är ordförande för Träprisjuryn 2020.

Vinnaren av Träpriset 2020 offentliggjordes på Träprisgalan 2020 som sändes live från Berns i Stockholm den 2 december. Över 1000 personer deltog och visade stort engagemang när priset om 100 000 kronor och titeln som vinnare av Träpriset 2020 delades ut.

- Vi hyllade inte bara innovativ och vacker träarkitektur igår. Vi hyllade det hållbara samhället byggt på innovation, framtidstro och ansvarstagande. Det är avgörande att vi förstår att vår livsstil påverkar vår morgondag och därför måste vi göra hållbara val varje dag, säger Alexander Nyberg som är ansvarig för Träpriset på branschorganisationen Svenskt Trä.

Läs mer om Ateljé i Södersvik och juryns motivering här.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här.

Om Träpriset

Träpriset är ett av Sveriges mest eftertraktade arkitekturpris och tilldelas vart fjärde år ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och som innehar särskilda arkitektoniska kvalitéer. Byggnaden kan vara ett hus, en bro eller en anläggning där trä använts på ett korrekt sätt som tillvaratar träets möjligheter och samtidigt speglar eller utvecklar den svenska arkitekturtraditionen. Bakom Träpriset står Svenskt Trä som ingår i Skogsindustrierna.

Juryn 2020 bestod av Tomas Alsmarker, Petra Gipp, Carmen Izquierdo (ordförande), Stefan Nyberg och Natasha Racki. Till Träpriset 2020 kom sammanlagt 130 tävlingsbidrag in. Av dessa besökte juryn 40 byggnader och av dessa nominerades 12 byggnader. Vinnaren offentliggjordes på Träprisgalan som sändes live från Berns i Stockholm den 2 december 2020.

Bilder

  • Vinnarna av Träpriset 2020 tillsammans med Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä och Li Pamp, kvällens konfrencier. Från vänster: Anders Johansson, Anja Thedenius, Ruben Albertsson. Fotograf: Ryno Quantz

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration