Cederhusen i Stockholm nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-02-23

Cederhusen är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

Cederhusen i Stockholm är en av kandidaterna i den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar vår samtid. Cederhusen nomineras för att de representerar ett utmärkt exempel på modernt träbyggande i en komplex kontext som sticker ut i stenstaden.

–  Att bli nominerad till Träpriset med det här startfältet av så många och så helt fantastiska projekt uppförda senaste åren är den finaste bekräftelsen vi kan få på att vi hållit i rätt kvaliteter hela vägen. Att det skapat förståelse för vad projektet betyder, inte bara för oss, utan för hur man genom vacker arkitektur och beslutsmässighet kan och måste inspirera till hopp om förändring i klimatkrisens era, säger Anna Ervast Öberg som representerar byggherren Folkhem. 

Cederhusen i Hagastaden är Stockholms första stora flerbostadshus i massivträ, och ett av de största trähusprojekten i världen i innerstadsmiljö. De består av fyra byggnader med drygt 200 lägenheter och materialet trä återkommer i både inom- och utomhusmiljön.

–  Folkhem beslöt sig redan för drygt tio år sedan att man bara skulle utveckla och bygga sina projekt i trä på grund av klimatfördelarna. Och det har vi ägnat oss åt sedan dess och även lärt oss och tränat på att dra nytta av alla de andra fördelarna med trä, fortsätter Anna Ervast Öberg.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering för Cederhusen:
Med sina upp till 13 våningar i massivträ utmanar Cederhusen på allvar betongens monopol inom bostadsbyggandet. Husen har inspirerat en hel bransch i takt med att trästomme vunnit mark som ett hållbart alternativ i flerbostadshus. I den tätbebyggda Hagastaden sticker Cederhusen ut med sina detaljrika fasader i cederspån och är ett välbehövligt tillskott i stadsdelen. Med en fasadkomposition inspirerad av tidiga amerikanska höghus adderas ett litet stycke Manhattan i Stockholm. Att trä var en förutsättning för att klara en komplicerad grundläggning visar på materialets styrka i komplexa stadsmiljöer. 

Bilder

  • Cederhusen är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Cederhusen är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Cederhusen är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration