Fler väljer limträ – rekord femte året i rad

Publicerad 2021-02-02

Fotograf Mikael Ahrbom

Limträ slår försäljningsrekord för femte året i rad. Ny statistik från branschorganisationen Svenskt Trä visar att försäljningen ökat med nästan 40 procent de senaste fem åren. Framtiden innehåller viss oro men främst höga förhoppningar enligt limträindustrin.

- Det är spännande att se hur intresset för limträ fortsätter att växa. Det finns flera anledningar till att även 2020 blev ett rekordår. Exempelvis att allt fler har spenderat mer tid hemma vilket ökat bygg- och renoveringstakten. 2020 var det, och även i år, många stora trähusprojekt på gång, säger Carl-Magnus Nordkvist som är försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Sedan Svenskt Trä började samla statistik om limträprodukter 1997 har försäljningen av limträ, i takt med intresset, ökat. 2020 blev ytterligare ett rekordår för limträindustrin som ökat med nästan 5 procent jämfört med 2019. På fem år har limträförsäljningen ökat med nästan 40 procent enligt statistik från Svenskt Trä.

Även de senaste försäljningssiffrorna för december 2020 visade sig höga. Den totala försäljningen ökade med nästan 60 procent jämfört med 2019. Projektbalken gick upp nästan 74 procent medan lagerbalken gick upp cirka 40 procent jämfört med samma period föregående år. Att Sverige bygger allt mer i trä är tydligt.

- Ökningen av limträ i det storskaliga byggande har också att göra med den viktiga omställningen vi behöver göra. För att nå högt uppsatta klimatmål behöver vi tänka om inom många industrier. Omställningen till ett hållbart byggande är möjlig tack vare arkitekter och konstruktörer som visar vägen och väljer trä tillsammans med oss limträtillverkare, säger Stig Axelsson som är försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.

Träindustrin ser en ljus framtid för limträ. Flera stora trähusprojekt är på gång just nu samtidigt som stora volymer av lagerbalken säljs via bygghandeln.

- Visst finns det en viss oro för vilken effekt coronapandemin kommer att ge. En del planerade projekt blev inte av som följd av pandemin. Nu är det viktigt att allmännyttan ser till att vi bygger i den takt vi behöver, säger Stig Axelsson som är försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.

Mer tid över gjorde att många tog tag i renoveringsprojekt och byggprojekt 2020. Om trenden håller i sig även sommaren 2021 återstår att se. Limträindustrin är hoppfull.

- Vi har inte snickrat färdigt. Jag tror att många kommer att se över sina villor och sommarstugor vilket resulterar i ett och annat renoveringsprojekt. Det är just nu en bra förfrågan på lagerbalken som jag tror kommer att hålla i sig även under 2021, säger Thomas Kling som är produktspecialist för limträ på Setra Trävaror AB.

- Vi kommer definitivt att fortsätta bygga i limträ. Trä är det enda förnybara konstruktionsmaterialet och det är både enkelt, tryggt och ekonomiskt bra, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här

Bilder

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration