Fritidshus i Karlsborg nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-03-01

Fritidshuset Höghult i Karlsborg är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

Fritidshuset Höghult i Karlsborg är en av de utvalda att gå vidare i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Höghult nomineras för sin arkitektoniska höjd där traditionell byggnadsteknik paras med enkelhet och modernism.

– Vi arbetar alltid i trä så att bli nominerade till Träpriset känns som ett härligt erkännande, säger arkitekten Catharina Dahl Palmér på Fabel Arkitektur.

Genom att använda trä som huvudmaterial har fritidshuset Höghult skapat ett hållbart och naturnära boende. Det är ett exempel på hur modern arkitektur kan samexistera med naturen och samtidigt erbjuda komfort och skönhet.

– Trä ger oss möjligheten att arbeta med hantverk. Detaljer och förbindningar kan vara synliga till och med i den bärande konstruktionen, säger arkitekten Catharina Dahl Palmér.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering för Höghult:
Vägen kröker sig svagt genom skogen. Plötsligt öppnar sig landskapet som sluttar sig ned mot en vacker sjö. Där i fonden på krönet står ett timmerhus från vår tid. En modern parstuga i vackra proportioner. Parallellt med ett släpp på en halvmeter mot denna slutna byggnad står en lätt uppglasad byggnad med synlig trästomme. Kompositionen är genial. Att som i detta projekt sammanfoga kända konstruktionsprinciper på ett nytt sätt, vrida på proportioner och våga vara enkel visar på möjligheten att också ett litet projekt blir stor arkitektur.

Bilder

  • Fritidshuset Höghult i Karlsborg är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Fritidshuset Höghult i Karlsborg är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration