Fullspäckat program när Träprisgalan 2020 livesänds

Publicerad 2020-11-19

Lofthuset i Orbaden, en av de nominerade byggnaderna. Fotograf Åke E:son Lindman.

Nu är programmet klart för årets Träprisgala som livesänds den 2 december från Berns i Stockholm. Bland annat offentliggörs vinnaren av Träpriset 2020 och Trendstefan gästar programmet. Träprisgalan har även äran att ta emot en personlig hälsning från Kungahuset.

- Vi har ett riktigt spännande program att bjuda på och tillgodoser även det stora intresset för träbyggande internationellt. Galan översätts till engelska live på plats och kommer att följas av många arkitekturintresserade runt om i världen. Det känns såklart också stort att Träprisgalan dessutom finns med på H.K.H. Kronprinsessan Victorias radar, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på branschorganisationen Svenskt Trä.

Träpriset livesänds den 2 december från Berns i Stockholm och har i år äran att ta emot en personlig hälsning från H.K.H. Kronprinsessan Victoria som vill vara med och fira svensk träarkitektur. Konferencier för kvällen är Li Pamp, bland annat känd från Bytt är bytt. Programmet innehåller bland annat inslag från två europeiska arkitekter som ger sin bild av det politiska klimatet i Europa just nu och hur det bidrar till en ökad efterfrågan på träbyggande.

Trendexpert Stefan Nilsson, även känd som Trendstefan, kommer att dela med sig av spaningar om framtiden, hur pandemin påverkar oss och hur vårt beteende förändras över tid.

- Pandemin påverkar oss mycket och det talas om allt från hur vi arbetar, producerar saker, till att vi längtar efter egna balkonger när vi måste vara hemma. Under Träprisgalan kommer jag göra en genomlysning av vilka faktorer som faktiskt är relevanta för kommande år. Bland annat tittar jag på hälsa, gemenskap och de nya hållbarhetsperspektiven, säger Stefan Nilsson, trendsexpert.

Om Träpriset
Träpriset är ett av Sveriges mest eftertraktade arkitekturpris och tilldelas vart fjärde år ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och som innehar särskilda arkitektoniska kvalitéer. Byggnaden kan vara ett hus, en bro eller en anläggning där trä använts på ett korrekt sätt som tillvaratar träets möjligheter och samtidigt speglar eller utvecklar den svenska arkitekturtraditionen.

Till Träpriset 2020 har sammanlagt 130 tävlingsbidrag kommit in. Av dessa har juryn besökt 40 byggnader och av dessa har 12 byggnader nominerats. Vinnaren offentliggörs på Träprisgalan den 2 december via en direktsänd digital gala från Berns

Läs mer här.

Bilder

  • Lofthuset i Orbaden, en av de nominerade byggnaderna. Fotograf Åke E:son Lindman.

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration