Hus i Bollnäs nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-03-01

Library House i Bollnäs är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

Library House i Bollnäs är en av kandidaterna i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svensk Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Library House är både behovsdesignad för de boende i huset och en hyllning till skönheten i svensk träbyggnadstradition och funktionaliteten i trä.

– Att ha blivit nominerade till Träpriset är en ära som vi delar med hantverkarna. Deras noggranna arbete och omsorg för detaljer har varit förutsättningen för ett resultat som vi är väldigt stolta över. Det betyder mycket för oss att bli erkända på detta sätt! säger arkitekten Hanna Michelson, ansvarig för Library House vid arkitekturbyrån Fria Folket

Privatvillan Library House består av fyra byggnader som omsluter en innergård. De exteriöra delarna består främst av obehandlad kärnfurupanel, interiört har främst hårdvaxoljade snickerier och dörrar använts. I syfte att ytterligare minska miljöavtrycket har väggar och tak byggts fria från plast och isolerats med linfibrer enligt områdets folkliga traditioner.

– Det finns många skäl till att vi valde att bygga i trä. En egenskap som jag tycker särskilt mycket om är hur trä med tiden patineras. Genom olika former av slitage och väderbitning berikas det med sin omgivnings berättelser. Husets hjärta är ett bibliotek fyllt av sagor och historier. Det är en vacker tanke att materialet som dominerar i sig är en historieberättare, fortsätter arkitekten Hanna Michelson.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt som är arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering:
Hälsingland. Arvet från traktens världsarvsklassade gårdar uppdateras i denna ”fyrgård” där fyra resliga sadeltakslängor – var och en med sin specifika funktion: kök, ateljé, musikrum, boende – bildar ett läigt tun (innergård). Byggnaden har fått sitt namn från den biblioteksgång som länkar de fyra delarna, en uppglasad passage närmast tunet som med sina rytmiskt ställda träkarmar för tankarna till en pelararkad kring en klassisk klosterträdgård. Uråldriga referenser, här parade med vår tids datateknik – särskilt takets millimeterprecisa origamistruktur utgör en spännande kontrast till fasadens obehandlade kärnfuru.

Bilder

  • Library House i Bollnäs är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Library House i Bollnäs är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration