Kina satsar på träbyggande

Publicerad 2016-06-01

2015 beslutade sig Kina för att främja trä som byggmaterial, ett positivt beslut för exporten av svenskt virke och förädlade trävaror till Kina men också för klimatet då trä är det enda förnybara byggnadsmaterialet med låg klimatpåverkan. Den 1 juni kommer en kinesisk delegation till Sverige och Europa för att ta del av svenskt och europeiskt kunnande i modern träbyggnadsteknik. Syftet är att Kina i slutet av detta år ska ha normer och standarder på plats för att kunna bygga höghus i trä ända upp till 18 våningar.

Delegationen består av representanter från kinesiska MOHURD, Ministry of Housing and Urban - Rural Development, och ett antal ledande kinesiska forskare och experter. Besöket är ett led i Kinas arbete att öka byggandet i trä genom att introducera modern träbyggteknik. Värd för besöket är European Wood, ett europeiskt samarbete inom träindustrin i vilket Svenskt Trä är en viktig och drivande del.

- Den europeiska träindustrin har sedan länge arbetat nära kinesiska byggmyndigheter i syfte att överföra kunskaper om normer och standarder för ett modernt träbyggande. Besöket i Sverige och i Europa är en del i detta arbete, säger Jan Söderlind, ordförande i European Wood.

Det var i september 2015 som Kina beslutade att främja trä som byggmaterial. Ambitionen är att Kina i slutet av året ska vara färdiga med normer och standarder för att kunna möjliggöra att bygga höghus i trä upp till 18 våningar.

- Kina är världens största byggmarknad och deras beslut att satsa på träbyggande betyder naturligtvis jättemycket och kommer sannolikt också att få spridningseffekter, säger Susanne Rudenstam på Sveriges Träbyggnadskansli.

Det är ett fullspäckat program som möter den kinesiska delegationen. Besöket inleds med ett möte på Näringsdepartementet den 2 juni där Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, hälsar välkommen. På mötet medverkar ledande företrädare från det svenska, industriella träbyggandet. Sedan vidtar ett tekniskt seminarium under vilket tekniska experter under ledning av professor Erik Serrano, Lunds Universitet, djupdyker i tekniska frågor kring modern träbyggnation.

Under Sverigevistelsen besöks även Smålandsvillan moderna husfabrik i Vrigstad. De kommer också att i Växjö se många av de flervåningshus med trästomme som uppförts i Växjö genom åren. Professor Marie Johansson vid Linnéuniversitet berättar om forskningsläget kring träbyggteknik. På lunchen välkomnas de av Lena Ek, tidigare miljöminister och numera ordförande i Södra Skogsägarna.

På söndagen åker en delegation experter till Norge och Bergen för att titta på Treet, världens hittills högsta flervåningshus i trä. Den övriga delegationen flyger till München. Efter besöket i München åker de vidare till Österrikiska Graz.

- Svenskt Trä har ett mycket gott samarbete med företrädare för den kinesiska regeringen och är stolta över att de vill komma hit för att ta del av vårt kunnande. Trä är dagens och framtidens byggmaterial, klimatpositivt och förnybart. Kinas beslut att bygga mer i trä får inte bara betydelse för svensk export, utan även för klimatet på sikt, säger Jan Söderlind.

Ett ökat byggande i trä i Kina kan få stora positiva effekter för svensk export av virke och förädlade trävaror. Det kinesiska besöket varar mellan 1 juni och 9 juni.

För mer info:
Jan Söderlind, ordförande European Wood, telefon: 08- 762 72 26
Anders Josephsson, kommunikationsansvarig, Sveriges Träbyggnadskansli, telefon: 08-762 72 37

Program:

2 juni Möte Näringsdepartementet, Mäster Samuelsgatan 70
Tekniskt seminarium, Clarion Hotel Sign
3 juni Myresjöhus, Vrigstad och Växjö
4 juni Strandparken Sundbyberg
6 juni Bergen & München
7 juni - 9 juni Wien, Graz

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration