Kina vill öka industrialiseringen av landets träbyggande

Publicerad 2018-10-16

Att bygga hållbara städer blir avgörande för övergången till ett fossilfritt samhälle världen över. Sverige och Kina har en tydlig ambition att dela och utveckla kunskap inom hållbart byggande inriktat på smarta lösningar. Från den 15 oktober besöker en kinesisk delegation Europa med start i Sverige för att ta del av europeiskt modernt träbyggande.

MOHURD, The Ministry of Housing and Urban-Rural Development i Kina, besöker Europa för att lära sig mer om modernt träbyggande och börjar med Sverige. Syftet är att ta del av både färdigställda trähus, planerade träprojekt och unika produktionslinjer för korslimmat trä och husmoduler.

Värd för besöket är European Wood, ett europeiskt samarbete inom träindustrin där branschorganisationen Svenskt Trä är en viktig och drivande del. Samarbetet i European Wood fokuserar på att bistå MOHURD i utvecklingen av regelverk och standarder, samt överföra kunskap om material och byggprocess.

- Svenskt Trä har ett viktigt samarbete med den kinesiska delegationen. Vi visar stolt upp projekt och anläggningar för att lyfta fram Sveriges ledande position inom industriellt träbyggande, säger Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli.

Sverige är utgångspunkt för MOHURDs Europabesök som startar på Näringsdepartementet för att diskutera Sverige och Kinas Memorandum of Understanding, MoU, en avsiktsförklaring tecknad år 2017. Avsiktsförklaringen lyfter bland annat fram energieffektivt, grönt och hållbart byggande, däribland träkonstruktion, som ett särskilt samarbetsområde. Resan fortsätter sedan för att se exempel på industriellt träbyggande i hela Sverige.

- Kina har en uttalad trästrategi och tydlig inriktning för att nå de uppsatta klimatmålen. Kina är samtidigt världens största byggmarknad och deras beslut att satsa på mer träbyggande ger därför betydelse för både svensk export och klimatet, säger Mikael Eliasson, direktör för Svenskt Trä.

Program för MOHURDs Sverigebesök
Sverigevisiten inleds den 16 oktober i Stockholm när MOHURD besöker de två populära trähusen Strandparken i Sundbyberg.

Onsdagen den 17 oktober bär det av mot Norrbotten för att besöka Lindbäcks Bygg i Haraholmen. En produktionsanläggning för flerbostadshus i trä med fokus på nya innovativa tekniska lösningar för att upprätthålla en smart, effektiv och säker produktionsprocess. Lindbäcks målsättning är att anläggningen ska bli Europas modernaste för produktion av flerbostadshus. Fabriken har varit igång sedan december 2017.

Nästa stop blir Västerbotten och Martinsons nya produktionslinje för KL-trä i Bygdsiljum, Skellefteå, som var den första i Sverige.

På torsdagen den 18 oktober förevisas Ekorrens parkeringshus. Stomme, bjälklag, ytterväggar och hisschakt av limträbalkar och KL-trä. Men en bruttoarea på 6 600 kvm är detta parkeringshus Nordens första i trä och väcker stort internationellt intresse.

Därefter besöker MOHURD Morö Backe skola som är byggd i massivträ levererat av Martinssons i Bygdsiljum. Skolan är platsbyggd med en limträstomme, träfasad och stora delar KL-trä i bjälklag och väggar. Morö Backe skola invigdes tisdagen den 2 oktober 2018.

Efter besöken i Västerbotten visas en sammanfattande presentation av det kommande Skellefteå kulturhus och hotell som kommer att byggas i trä.
Västerbottenbesöket avslutas hos RISE, Research Institute Sweden, i Skellefteå. En presentation visas av hur RISE samarbetar med träindustrin och kommunen i utvecklingen av träbyggandet.

Kina som tillväxtmarknad
Kina är en intressant tillväxtmarknad för svenska sågade trävaror och branschorganisationen Svenskt Trä har sedan 2013 arbetat aktivt för att stödja svenska sågverksföretag på den kinesiska marknaden. År 2012 exporterade Sverige 100 000 kubikmeter sågade trävaror till Kina.

År 2017 satte exporten från Sverige till Kina nytt rekord på cirka 920 000 kubikmeter eller 1,7 miljarder SEK (190 MUSD). Sedan några år tillbaka har Kina etablerats som en prioriterad och en av Sveriges största exportmarknader för sågade trävaror.

Pressbilder

För mer information:
Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli
+46 8 762 72 73, susanne.rudenstam@trabyggnadskansliet.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration