Kunskapshuset i Gällivare nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-03-08

Kunskapshuset i Gällivare är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

Kunskapshuset i Gällivare är en av de utvalda kandidaterna i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Kunskapshuset i Gällivare är en arkitektonisk pärla som utmärker sig genom sin unicitet och skönhet.

– Träpriset är ett av Sveriges finaste arkitekturpriser som bara delas ut vart fjärde år, att bli nominerade är därför ett stort erkännande i mycket hård konkurrens. Det betyder såklart mycket för alla som har arbetat med projektet, säger Harald Gamrell, ansvarig arkitekt för Kunskapshuset vid Liljewall Arkitekter,

–  Att använda trä av både konstruktiva och estetiska skäl kändes självklart i skogslandet norr om polcirkeln. Gällivare kommun var en modig och ambitiös beställare som gav oss ett mycket stort förtroende, säger Mats Jakobsson, ansvarig arkitekt för Kunskapshuset vid MAF Arkitektkontor.

Kunskapshuset är en sex våningar hög byggnad som är asymmetrisk och har en distinkt träprofil. Fasaden är uppbyggd av limträ och glas med vertikala träpelare. Byggnaden inrymmer både en gymnasieskola och vuxenutbildning.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering för Kunskapshuset:
Som ett vänligt sinnat djur med en hud av blodröda träfjäll sveper Kunskapshuset i Gällivare sig om och runt besökaren, staden och landskapet. Kunskapshuset har landat på en före detta parkeringsplats, kilat in sig bakom stadens tegelröda museum, mellan köpcentret och kyrkan, med rådhuset i ryggen – en svår tomt som den djärvt organiska byggnaden vänder till sin fördel. Resultatet är ett modernt kulturlandskap som står förankrad i nutid och dåtid skapat i bred samverkan. En kommunal investering i kunskap och trä när två orter ska bli en!

Bilder

  • Kunskapshuset i Gällivare är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Kunskapshuset i Gällivare är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration