Lägenhetshus i Karlskrona nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-03-01

Kilströmskaj i Karlskrona är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

Kilströmskaj i Karlskrona är en av de utvalda att gå vidare i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Kilströmskaj är nominerad för sin innovativa konstruktion där husstommen består av byggelement i korslimmat trä (KL-trä).

–  Att bli nominerade till Träpriset 2024 är trevligt och vi valde att bygga i trä för att vi tyckte det var intressant att pröva KL-trä i en lutande konstruktion, säger Gert Wingårdh på Wingårdhs Arkitektkontor AB som ritat Kilströmskaj.

Kilströmskaj är ett flervåningshus byggt i trä som kombinerar miljövänlighet med estetik och funktionalitet. De 46 lägenheterna är fördelade på tre separata hus med allt från små ettor till större lägenheter med fem rum och kök.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering för Kilströmskaj:
En klippa i Blekinge skärgård. Karlskrona speglar stormaktstiden, med många försvarshistoriska byggnader och kyrkor av hög arkitektonisk och byggnadsteknisk ambition. Underbart med tre kaxiga bostadshus som signalerar nutid och framtid i en kombination av dagens industriella och gårdagens traditionella trähusbyggnade! En arkitektur som syns på en plats som hörs.

Bilder

  • Kilströmskaj i Karlskrona är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Kilströmskaj i Karlskrona är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration