Libanesisk möbeldesign i svensk furu vinnare i Dubai

Publicerad 2016-05-31

Den 27:e maj utsågs vinnarna i designtävlingen ”Swedish Wood Student Design Challenge 2016” som initierats av branschorganisationen Svenskt Trä i samarbete med AUD, American University in Dubai. Utmaningen var att skapa en innovativ och funktionell möbel av svensk furu och gran för en hotellobby.

Tävlingen ”Swedish Wood Student Design Challenge 2016” arrangerades för andra gången av Svenskt Trä i samarbete med AUD och vinsten är en studieresa till Sverige i juni.

- Mellanöstern och Nordafrika är en viktig region för svensk export av sågade trävaror. Designtävlingen i Dubai är ett sätt att ge morgondagens designers i regionen kunskap om svenskt trä, ett material som ligger i tiden eftersom det är miljövänligt och naturligt. Designstudenterna får även praktiskt erfara materialets höga kvalitet, styrka och mångsidighet, säger Charlotte Dedye Apelgren chef interiör och design på Svenskt Trä.

Sedan mars i år har 13 grupper av studenter arbetat intensivt med projektet som ingår i deras designutbildning på AUD. Tre grupper valdes ut att tillverka sina möbler i svensk furu och gran som Svenskt Trä donerat till universitetet. En jury, som bestod av representanter från AUD och Svenskt Trä samt en internationell designexpert, utsåg den 27:e maj det vinnande bidraget, ett bord och sittmöbel i svensk furu inspirerad av New York och Brooklyn Bridge.

Juryns motivering till det vinnande bidraget är att konstruktionen väcker uppmärksamhet genom att verka utmana tyngdlagen och att den på ett effektfullt sätt visar på träets styrka. Studenterna har lyckats väl med uppdraget att skapa en möbel för hotellverksamhet, eftersom bidraget genom sina stora proportioner passar bra in i stora öppna miljöer såsom entréhallar och hotellobbys. Dessutom är möbeln multifunktionell med både stå- och sittplatser samt förvaring. Juryn uppskattade också möbelns estetiska värden.

- Den vinnande möbeln illustrerar också på ett stilfullt sätt de olika uttrycken furun får beroende på om den används omålad eller behandlad med pigment. Kontrasten mellan den mörka och den ljusa ytan understryker i sin tur den utmanande konstruktionen, säger Charlotte Dedye Apelgren.

I den vinnande gruppen ingår studenterna Jessica och Christina Abou Haidar som också är systrar.

- Den här tävlingen, som anordnas av Svenskt Trä och AUD, är en stor sak för oss. Det har varit en spännande erfarenhet och vårt intryck av svenskt trä är mycket gott. Vi tycker om både materialets styrka och färg, säger Jessica Abou Haidar.

Både Jessica och Christina ser vinsten som en stor möjlighet för framtiden.

- Detta är första gången vi designar något tillsammans men efter det här projektet kan vi tänka oss att bilda ett gemensamt designbolag i framtiden, säger Jessica.

Det vinnande bidraget
Bord och sittmöbel inspirerad av New York och Brooklyn Bridge. Designen ska bland annat symbolisera systrarnas förhållande till varandra som två olika personer som är sammanflätade med varandra. Möbeln är gjord i furu, varav en del är betsad mörkbrun. Användningen är dels som bokhylla eller ställ för andra saker, dels som ett ståbord på enda sidan och en sittmöbel på andra.

De vinnande studenterna
Jessica Abou Haidar studerar till arkitekt och läser en kurs i möbeldesign. Christina Abou Haidar studerar Interior Design, läser kursen i möbeldesign och ”Hospitality Design”. Båda har libanesiskt medborgarskap och är bosatta i Dubai.

Bidraget på andra plats
Sittgrupp i svensk furu och gran inspirerad av London. Kompletterande material: stålram i svart färg som ska kopplas till de typiska svarta staketen och grindarna i Notinghill. Den lådformade sektionen används som blomlåda.

Bidraget på tredje plats
Hylla inspirerad av Liberty Tower i Tehran, kan monteras utan lim eller spik och kan plockas ned till ett ”platt paket”. Hyllan är tänkt att användas som bokhylla i en lobby, som en rumsavdelare eller handduks- och tidningsställ i ett spa. Hyllan kan dessutom roteras och stå stadigt på alla sidor. Byggd i svensk gran.

HÖGUPPLÖSTA BILDER

Deltagare i juryn
Dr. Nabyl Chenaf - Dean, School of Architecture Arts and Design, AUD
Mr. Daniel Zaragoza – President, Escuelas Nacionales de Interiorismo y Diseño Asociadas en México (ENIDAM)
Per Esbjörnsson, projektkoordinator interiör och design, Svenskt Trä

Med på plats var även Pia Roed Ambassadråd från Sveriges Ambassad i Förenade Arabemiraten.

Fakta svensk export till MENA-regionen
Cirka 20 procent av den svenska produktionen av sågade trävaror exporteras till Mellanöstern och Nordafrika, vilket motsvarar drygt 3 miljoner kubikmeter sågade trävaror per år. Regionen har den senaste tioårsperioden varit den i särklass snabbast växande exportregionen för svenskt trä och är idag den näst största exportregionen efter Europa. Det är till största delen träslaget furu som exporteras från Sverige till Mellanöstern och Nordafrika. Nästan hälften av Sveriges furuproduktion exporteras dit, vilket innebär att Mellanöstern och Nordafrika är den enskilt största och viktigaste exportregionen för svensk furu.

För mer information:
Charlotte Dedye Apelgren, chef interiör och design, Svenskt Trä
070-661 78 81, charlotte.apelgren@svenskttra.se

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationsansvarig, Svenskt Trä
072-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration