Limträ - det trendigaste materialet i höst

Publicerad 2021-09-29

För den som vill inreda hemma i höst är limträ materialet. Det är ett naturligt och vackert material som enkelt går att bearbeta med verktyg man har hemma. Branschorganisationen Svenskt Trä visar hur du bygger din egen sänggavel, köksö och loftsäng i limträ.

- Det är många som skriver under på att trä inger en varm och trygg känsla. När vi ställde frågan till svenska folket förra året ansåg fler än nio av tio att trä i möbler och interiör ger en trivsam känsla och fler än åtta av tio att det ger ett lugnande intryck. Vårt hem är ju vår trygga punkt och där vill vi ha harmoni och ordning. Kanske nu mer än någonsin när världen utanför stått i oordning, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

Nu delar Svenskt Trä med sig av tips och instruktioner på vad du kan bygga i limträ hemma i höst. På byggbeskrivningar.se finns animerade instruktionsfilmer och ritningar som visar hur du bygger din nya sänggavel, köksö och loftsäng.

Sommaren är alltid förknippad med snickeri och byggnation i hemmet och sommarstugor runt om i landet. Men bara för att hösten nu smyger sig på betyder det inte att vi måste sluta bygga. Det finns flera projekt i limträ som är perfekta att bygga nu i höst och vinter.

- Med instruktioner nära tillhands är det relativt enkelt för vem som helst att bygga i limträ. Av de bitar som blir över kan det alltid bli en skärbräda, bricka eller till och med hylla om man har tur, säger Johan Fröbel.

På byggbeskrivningar.se finns också instruktioner för den som till exempel vill skapa en öppen planlösning och måste växla av en bärande innervägg. Dimensionsprogrammet på sajten hjälper dig att beräkna rätt dimensioner och mått på allt från bjälklag och pelare till takåsar.

Besök byggbeskrivningar.se för tips på fler byggprojekt från Svenskt Trä.

Limträ är hyvlade granlameller av hållfasthetssorterat virke som är industriellt hoplimmade. Det är ett konstruktionsmaterial som till exempel kan användas till den bärande stommen i byggnader. Limträ är också perfekt till mindre design- och gör-det-själv-projekt eftersom det är lätt att bearbeta med enkla handverktyg. Det finns i många dimensioner och bygghandlarna har ofta flera olika limträbalkar och -pelare på lager.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration