Nu möjligt att dimensionera med lättbalkar

Publicerad 2020-04-29

Nu finns även lättbalkar som konstruktionsmaterial i de kostnadsfria dimensioneringsprogrammen hos branschorganisationen Svenskt Trä. Både appen Lathunden och dimensioneringsprogrammet på webbsidan byggbeskrivningar.se har uppdaterats med möjlighet att dimensionera med lättbalkar i olika konstruktioner.

- Anledningen till att vi uppdaterat med lättbalkar är att vi ser att allt fler vill bygga med produkten. För oss är det viktigt att vi håller våra verktyg och hjälpmedel uppdaterade efter användarens förväntningar, säger Johan Fröbel, som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

I Svenskt Träs dimensioneringsprogram, Lathunden app och i dimensioneringsprogrammet på byggbeskrivningar.se, finns sedan tidigare möjlighet att dimensionera med golvbalk i ett eller två fack samt takbalk i ett eller två fack med konstruktionsvirke och limträ. Båda dimensioneringsprogrammen har nu även kompletterats med stora delar av sortimentet av lättbalkar. I Lathunden app beskrivs även övrigt sortiment av lättbalksprodukterna som till exempel lättreglar, lättsyll och hammarband.

- Lättbalken är optimerad för böjbelastningar, klarar höga laster och används ofta för golvbjälklag och som takbalkar. Det är en bra konstruktionsprodukt som kan användas på många olika sätt. Det blir allt vanligare att konstruera med lättbalk och vi vill därför erbjuda möjligheten att dimensionera med produkten i våra program, säger Johan Fröbel.

Nu går det att konstruera med lättbalken i följande konstruktioner i dimensioneringsprogrammen från Svenskt Trä: altan med takkonstruktion, fristående carport, vidbyggd carport, fristående uterum, förråd, golvbjälklag inomhus, lockbalk, takåsar, pulpettakbalk och balkar, öppning i innervägg enplans- och tvåplanshus samt öppning i yttervägg enplans- och en och en halvplans-, och tvåplanshus.

Om dimensioneringsprogrammen
På byggbeskrivningar.se finns ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar.

Lathunden app visar vilka dimensioner som krävs för altan-, golv- och takbjälkar, lättbalkar samt takstolar i olika situationer samt virkesåtgång för bland annat spontat virke, lockpaneler och reglar. I appen finns dessutom information om virkesdimensioner, träskyddsklasser med mera. Lathunden app finns också som skrift i A5-format. Lathunden app laddas ned via AppStore eller via Google Play.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration