Outdoor Office i Stockholm nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-03-15

Outdoor Office i Stockholm är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

Outdoor Office i Norra Djurgården i Stockholm är en av de utvalda kandidaterna i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Outdoor Office är en spännande byggnad som erbjuder ett kreativt och inspirerande arbetsutrymme.

– Det känns både roligt och hedrande att bli nominerad till Träpriset! Det blir ett kvitto på att vår byggnad håller hög kvalitet i hård konkurrens bland andra medtävlande, säger Anders Berensson, arkitekt på Anders Berensson Architects, ansvarig arkitekt för Outdoor Office.

Outdoor Office är en förlängning av en befintlig kontorsbyggnad och är till hälften kontor och till hälften en väderskyddad utomhusmötesplats i Norra Djurgården i Stockholm. Trä spelar en huvudroll i byggnaden både exteriört och interiört. Husets exponerade limträstomme ger husets dess karaktär.

– Vi ville bygga ett hus som står lätt på marken intill en fantastisk skog. Trä kändes som det naturliga valet både visuellt och byggnadstekniskt, säger Anders Berensson.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johanson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering för Outdoor Office:
Genom lövverket anar vi en byggnadskropp som svävar ut över den solbelysta skogsbacken och vars undersida är utformat som ett utomhusrum. Elegant och enkelt utfört med stor inlevelse. Kopplingen till den befintliga byggnaden är skickligt utförd. I det stora centrala rummet är naturen utanför påtaglig på ett nästintill fysiskt sätt. Ett mycket fint projekt som rymmer stora tankar.

Bilder

  • Outdoor Office i Stockholm är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Outdoor Office i Stockholm är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration