Positiv kvartalsrapport för limträbranschen

Publicerad 2018-10-18

Den svenska limträbranschen fortsätter att visa upp rekordsiffror med en ökad totalvolym för tredje kvartalet 2018. − Allt fler entreprenörer får upp ögonen för att bygga i limträ och branschen går mot ännu ett nytt rekordår, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.

Den svenska limträbranschen har slagit försäljningsrekord flera år i rad och fortsätter att uppvisa en mycket stark utveckling. Försäljningen rivstartade i januari 2018, för att sedan mattas av något under februari och mars på grund av den sena våren. När vädret sedan vände sköt försäljningen fart igen och det är en framgångsvåg som fortsatt under det tredje kvartalet med en markant ökning även jämfört med rekordåret 2017.

− Medvetenheten om att vi måste bygga klimatsmart ökar överallt i samhället och därmed blir trä det självklara materialvalet. Det vi ser nu är ett paradigmskifte i byggbranschen, säger Johan Fröbel.

Han syftar bland annat på en undersökning som Svenskt Trä genomfört och som visar att 71 procent av de tillfrågade i byggbranschen vill se ett ökat användande av limträ som stommaterial.

De aktuella försäljningssiffrorna visar bland annat att lagerbalken minskat med cirka 2 procent, en följd av att den varma sommaren som fick konsumenter att hellre vara lediga än att renovera sina hus, medan projektbalken ökat med strax över 7 procent.

− Den ökningen ska dessutom ses mot bakgrund att det är färre byggen som satts igång under kvartalet, vilket betyder att limträbranschen tar marknadsandelar, säger Johan Fröbel.

För mer kunskap om limträ:
Ett tips för den som vill lära mer om möjligheterna med trä är att läsa Limträhandbok Del 1-4 som Svenskt Trä ger ut. Ett annat är att hålla utkik efter de välbesökta kunskapsdagar och föreläsningar som Svenskt Trä arrangerar. Nästa tillfälle är 13 november på Hotel Rival i Stockholm.

Om limträhttp://www.svenskttra.se/om-tra/om-limtra/
Kunskapsdag - http://www.svenskttra.se/om-oss/events/2018/11/ingenjorsmassigt-byggande-i-tra/ 

Pressbilder

För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
Tel 070-289 79 68, johan.frobel@svenskttra.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
Tel 072-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se  

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration