Så monterar du altanen rätt i sommar

Publicerad 2020-06-02

Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.

Felaktig montering av trall kan leda till både stickor i fötterna, trasiga fästdon samt kortare livslängd. För att undvika framtida bekymmer har branschorganisationen Svenskt Trä därför tagit fram en broschyr med tydliga monteringsanvisningar för den som ska bygga altan i sommar.

- Det kan verka som en relativt enkel sak för den händige, men vi ser att det även bland yrkesverksamma hantverkare förekommer felaktigheter när trallbrädor ska monteras. Och felmontering kan orsaka både fuktrelaterade skador, sprickbildning och trasiga fästdon, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Myter om hur trallbrädor ska monteras har funnits länge. Utan enkla instruktioner kan slutresultatet bli felaktigt och problem uppstår förr eller senare. Förra året tog därför Svenskt Trä, tillsammans med tillverkare av trall och fästdon, fram nya rekommendationer för montering av trall. Monteringsanvisningarna finns nu i lättillgängligt broschyrformat för den som ska bygga ny altan eller trädäck på mark till sommaren. Broschyren som heter Montering av trall finns att hämta i bygghandeln och går att ladda ned utan kostnad på www.byggbeskrivningar.se.

- Altan är den mest populära av våra byggbeskrivningar varje år och jag kan tänka mig att det blir fler altanbyggen än någonsin när fler spenderar semestern hemma i Sverige i år. Så ska du bygga altan, trädäck på mark, veranda, balkong eller pooldäck med trall har du stor nytta av den nya broschyren, säger Johan Fröbel.

De nya anvisningarna kommer även att finnas med i Svenskt Träs uppdaterade byggbeskrivningar Altan respektive Trädäck på mark. Svenskt Träs byggbeskrivningar och broschyren Montering av trall finns att hämta gratis hos bygg- och trävaruhandlare runt om i landet och på www.byggbeskrivningar.se. Anvisningarna är även uppdaterade i kommande utgåva av AMA Hus 21 och RA Hus 21.

De nya rekommendationerna i korthet:

  • Mät avstånd från kant till kant mellan trallbrädor. Följ anvisningarna för olika tralltyper och bredder. Trallbrädor får aldrig monteras utan springa.
  • Montera trallskruvar eller kamspik 30 mm från kanten på långsidan. Trallskruv eller kamspik monteras vinkelrätt mot trallbrädans översida. Montera så att skruvhuvuden eller spikskallar kommer i nivå med trallbrädans översida för att minska fuktinträngning och missfärgning.
  • Fuktskydda underliggande golvbjälkars översida med grundisoleringspapp.
  • Om du skarvar trallbrädorna – montera med spikreglar på vardera sida om golvbjälken för att få optimal infästning vid skarvar.
  • Förborra hål för trallskruv respektive kamspik i trallbrädans ändar för att undvika sprickbildning och fula skarvar.
  • Välj rätt sida på trallbrädan. Trallbrädor ska i första hand monteras med bästa sidan vänd uppåt.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här

Bilder

  • Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration