Så underhåller du trallen

Publicerad 2021-05-17

Foto: Per Bergkvist

Det finns många olika sätt att rengöra och behandla en trall på. Branschorganisationen Svenskt Trä reder ut om det räcker med såpa och vatten, när högtryckstvätten ska fram och hur du oljar in trallen på bästa sätt. Ge din altan eller ditt trädäck de bästa förutsättningarna.

- Det finns en rad olika sätt att rengöra sin uteplats på men en grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta. Rengör du några gånger varje säsong så behöver det inte ta så lång tidsäger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä. 

Förra året spenderades semestern på hemmaplan och det lutar åt att även 2021 bjuder på hemester. Men en del husägare står kanske med smutsiga uteplatser som behöver lite extra kärlek för att kunna njutas av till fullo. Svenskt Trä har därför tagit fram en rad tips på hur vi bäst underhåller vår trall. Alla tips finns på byggbeskrivningar.se. 

Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten, eller vatten med lut. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trä. Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Då är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom den kan rugga upp träytan, vilket skapar flisor och skador. 

- Att tvätta med högtryckstvätt kan verka som en smidig lösning men jag ser ofta att man använt alldeles för högt tryck i strålen. Trallen förstörs och det leder i många fall till stickor i fötterna resten av sommaren. Lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste fungerar bäst, säger Johan Fröbel. 

När trallen är ren behöver den behandlas eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Vänta tills att trallen är torr innan behandling, virket ska ha högst 16 % i fuktkvot. Använd olja, färglös eller med pigment, eller lasyr. 

Se till att din trall är torr när du börjar olja in den. Annars finns det risk att oljan inte tas upp. Olja också gärna hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar, säger Johan Fröbel. 

Byggbeskrivningar
Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. 

Bilder

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration