Sara Kulturhus nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-02-23

Sara Kulturhus är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

Sara Kulturhus i Skellefteå är en av de nominerade i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Sara Kulturhus nomineras för att ligga i framkant inom träbyggandet, inte bara i Sverige utan även internationellt.

Att bli nominerade till Träpriset 2024 är en stor ära och understryker vårt engagemang för att främja träets roll i modern arkitektur och i branschens omställning, säger Robert Schmitz, en av de ansvariga arkitekterna för Sara Kulturhus vid White Arkitekter.

Sara Kulturhus är en av världens högsta träbyggnader. Skellefteå har en lång tradition av träbyggande och Sara Kulturhus är ett exempel på hur stadens arv har kombinerats med den senaste ingenjörskonsten.

Utöver fördelarna avseende hållbarhet så valde vi att bygga Sara Kulturhus i trä som en hyllning till stadens rika trätradition. Vi har fått tänja på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä, och det har gjort att byggnaden nu fungerar som landmärke för en kommun i framkant av den gröna omställningen, säger Oskar Norelius, en av de ansvariga arkitekterna för Sara Kulturhus vid White Arkitekter.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering för Sara Kulturhus: 
Gruvsamhället Skellefteå växer. 72 000 invånare ska bli 100 000 på bara tio år. Sara Kulturhus är huset att samlas kring. Medan biblioteket och teatern vackert sluter stadens centrala torgplats signalerar den 20 våningar höga hotellskrapan att Skellefteå vill ligga i framkant inom träbyggandet, inte bara i Sverige utan i världen. En högtflygande ambition som når sitt konstnärliga crescendo i foajén som genom sin nästan hundraprocentiga materialkonsekvens framstår som ett av svensk samtidsarkitekturs mest karakteristiska rum; en gyllene sal för en mer klimatvänlig tid.

Bilder

  • Sara Kulturhus är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Sara Kulturhus är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Sara Kulturhus är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration