Singaporianska studenter på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, identifierar nya tillämpningar för svensk furu

Publicerad 2018-07-12

27 studenter inom programmet för Entrepreneurship and Innovation Management på KTH, de flesta från Singapore, fick i samarbete med branschorganisationen Svenskt Trä i uppdrag att ta fram nya tillämpningar för svensk furu. Kreativa lösningar på samhällsproblem och stark koppling till både natur och hälsa syns i studenternas prestationer.

Studenter fick i uppdrag att identifiera och utveckla nya produkter i svensk furu inom segmentet interiör och livsstil. Studenterna har arbetat i grupper om tre eller fyra och fick cirka tre månader på sig för projektet.

- Studenterna visade stort intresse och nyfikenhet för materialet furu som var nytt för de flesta av dem. De var speciellt intresserade av det faktum att svensk furu är ett förnybart och naturligt material som bidrar till en mer hållbar livsstil. Det är tydligt att för denna generation är miljöfrågorna viktiga, säger Charlotte Dedye Apelgren, chef Interiör & design på Svenskt Trä.

- Genom att bygga kursen kring en konkret utmaning från svensk industri skapades ett stort engagemang både från studenterna och Svenskt Trä, vilket gjorde att slutresultatet blev mycket spännande, förklarar Björn Berggren, professor på KTH.

Svenskt Trä har tagit del av studenternas presentationer där allt från smarta kontorslösningar, musikinstrument till fönsterglas i träfibrer presenterades.

Följande tre grupper föreslog smarta inredningslösningar för kontors- eller hemmiljö:

Wood3 by Pine Nordic
Wood3 by Pine Nordic tar sig an utmaningen som kontorsutrymmena i Kina står inför, med stor efterfrågan på kontorsplats och ofta mycket lite utrymme per person. Allt fler företag letar därför efter flexibla lösningar. Wood3 by Pine Nordic presenterar ett kub-kontor på 1.6 x 1.6 x 1.6 m. Det är ett kompakt kontor med fyra väggar i svenskt furu. Det finns olika väggar att välja bland med olika funktioner: hylla, whiteboard, sittplats, ståbord etc.

Följande studenter ingår i denna grupp: Joie Tan, Vesali Ellango, Yeo Kai Yan och Yong Zi Fong.

Tessellation
Tessellation presenterar vägginredning i trä - för att trä skapar en naturlig och trivsam innemiljö. Tessellation erbjuder väggplattor i trä som är enkla att fästa, flytta och byta ut. Träplattorna är tänkta som ett billigare och mer miljövänligt alternativ till klassiskt kakel.

Följande studenter ingår i denna grupp: Alena Genevieve Soo Ai Lin, Goe Meng Hui och Kee Wan Qi.

Dörrlar
Många lever idag alltmer kompakt och behöver smarta förvaringslösningar. Dörrlar vill erbjuda en furudörr med tillförbara och flyttbara moduler. En modul kan till exempel vara ett hyllplan eller en krok. Denna typ av moduldörr blir ett modernt inslag, som är både förvaringssmart och anpassningsbart. Dessutom tillverkas det i ett förnybart, naturligt material.
Följande studenter ingår i denna grupp: Ryan Na Yi Rong, Daniel Chew, Hower Lee Hao Zhe och Law Keng. Ying.

Två av grupperna skissade på träprodukter som vänder sig till barn och deras föräldrar:

Karlavagnen
Det kan, som förälder, vara svårt att välja bland alla barnvagnar som finns på marknader. Vardagen blir full av stress, kostsamma utgifter och beslutsångest inför alla valmöjligheter. Karlavagnen presenterar en kedja av barnvagnar som skickas hem till föräldern allteftersom barnet växer. Alla barnvagnar är delvis tillverkade i trä. 

Följande studenter ingår i denna grupp: Alexander Bergman, Pontus Engström och Antonio Grondowski.

Kits for Kids
Allt fler skolor inför programmering och teknik som obligatoriska inslag i undervisningen. Nordiska länder som Danmark, Finland och nu Sverige (2018) har programmering som del av grundundervisningen. Kits for Kids har därför skissat på ett leksakskit med fokus på teknik i trä. Barn från 7 år kan leka och lära i trä för att uppmuntra till och förbereda ett tekniskt intresse.

Följande studenter ingår i denna grupp: Chia Singyi, Ng Wei Ker och Reuben Loh.

Nästa grupp tog fasta på den senaste forskningen som skapat genomskinligt trä:

Window wood
Window wood kopplar sin produkt tydligt till miljöfrågan, extremväder och arkitektur. Det behövs fler miljövänliga alternativ till fönster som behåller funktion samt skapar intressant arkitektur.
Window wood föreslår genomskinligt trä som ett miljövänligt komplement till glasfönster. Window wood tillåter ljuset att komma in, samtidigt som det isolerar från värme på sommaren och kyla på vintern.

Följande studenter ingår i denna grupp: Lim Shu Xin, Jolyn Moh. Sherina Toh och Richard Goh.

De två återstående grupperna tog sig an livsstilsprodukter som musikinstrument och den alltmer populära yogamattan:

Eargasmic wood
Tonträ är träslag som kan användas i konstruktionen av musikinstrument och många populära tonträslag är idag hotade. Ett exempel är träslaget Dalbergia nigra. Träslaget betraktats som ett populärt tonträ och är bland annat förbjudet att importera till EU. Eargasmic wood vill använda svensk furu som ersättare till de klassiska tonträslagen. Furun behandlas på olika sätt för att erhålla efterfrågad ljudkvalitet.

Följande studenter ingår i denna grupp: Leddin Tan, Soon Fu Meng, Tan Yu Xuan och Wei Yi Chen.

Zenboard
Yoga står för hälsa och närvaro, varför en yogamatta i hållbart material är att föredra för att sluta cirkeln. Zenboard presenterar en yogamatta gjord i kork med en yta av tunn furu. En yogamatta av furu kan tilltala en medveten yogi då mattan kan ha en terapeutisk effekt i och med den fysiska kontakten till trä och natur.

Följande studenter ingår i denna grupp: Lim Cheng Kai, Glenn Yeo Gen Yew, Shubhankar Prakash och Jonathan Quah Jie Ren

Kursen var en del av programmet KTH-NOC Singapore, vilket ett ettårigt utbytesprogram mellan National University of Singapore och KTH.

Pressbilder

Mer information:
Charlotte Dedye Apelgren, chef Interiör & design, Svenskt Trä, 070 661 78 81
charlotte.apelgren@svenskttra.se 

Björn Berggren, professor, Kungliga Tekniska högskolan, 070 612 29 46 
bjorn.berggren@abe.kth.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä, 072 702 79 65 
camilla.carlsson@svenskttra.se 

Kungliga Tekniska högskolan
Sedan starten 1827 har KTH utvecklats till ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen.

Tillsammans med näringsliv och samhälle arbetar KTH för hållbara lösningar på några av mänsklighetens största utmaningar: klimatförändringar, framtidens energiförsörjning, urbanisering och livskvalitet för en snabbt växande, åldrande befolkning.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration