Trä inspirerar i nyinvigda Materialgalleriet

Publicerad 2018-10-24

I slutet av september invigdes Studio B3:s nya satsning Materialgalleriet i Stockholm. Ett eldorado för arkitekter, inredare och formgivare som söker inspiration gällande materialval för sina uppdrag. På plats fanns branschorganisationen Svenskt Trä för att visa upp möjligheterna med träprodukter i formgivningen av moderna interiörer.

I den permanenta utställningen Materialgalleriet har Svenskt Trä samlat inspiration för såväl interiör som exteriör inredningsdesign och arkitektur. Inspirationen presenteras i form av bilder, broschyrer, byggbeskrivningar och inte minst av 30 olika produktprover i svensk furu och gran som de är välkomna att ta med sig tillbaka till sina kontor.

Trä är ett formbart och mångsidigt material som är lätt att bearbeta. Trä är också ett förnybart material som bidrar till att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.

- I utställningen visar vi de många olika uttryck våra vanligaste träslag furu och gran kan ges genom olika former av ytbehandlingar för att skapa vackra privata och offentliga miljöer. Trä kan dessutom ersätta andra icke förnybara material, vilket är i linje med trenden idag hos många arkitekter, inredare och formgivare att lyfta fram miljön som en allt viktigare aspekt, säger Charlotte Dedye Apelgren, chef för avdelningen Interiör och design på Svenskt Trä.

Produkterna, som visas i Svenskt Träs utställningsyta på Materialgalleriet, är inom- och utomhuspaneler, golv, lister och trall. Träprodukterna har levererats av de tillverkande företagen Moelven, Setra och Baseco.

Svenskt Trä finns även representerade sedan flera år på Materialbiblioteket i Älvsjö, söder om Stockholm, som är den andra viktiga arenan i Stockholm med materialinspiration för arkitekter, inredare och formgivare.

- Det är viktigt för den svenska träbranschen att synas vid inredningsarkitekternas vattenhål, det vill säga de arenor dit de söker sig för att få inspiration till sina projekt. Där kan vi visa att trä är ett modernt material med hög kvalitet, ett material som dessutom åldras vackert, poängterar Charlotte Dedye Apelgren.

Om Studio B3 och Materialgalleriet
Efter önskemål från arkitekter och inredare om ett större utbud av material, har Studio B3 startat ett Materialgalleri i sin vackra lokal på Barnhusgatan 3. Den nya utställningen ger besökaren möjligheter att se, känna och hämta prover till sina projekt. På Materialgalleriet kan arkitekter och inredare också förlägga en del av sin arbetsdag; där finns bra wifi, gott kaffe, arbetsbord samt andra hjälpmedel till förfogande. Studio B3 skapar även många olika evenemang för branschfolk såsom produktvisningar, seminarier, luncher och kvällsevenemang. Materialgalleriet, som ligger centralt i Stockholm, invigdes den 27:e september.

Om Materialbilioteket
Materialbibliotekets permanenta utställning inspirerar med närmare 3000 materialprover och tekniska möjligheter. Plaster, metaller, trä, kompositer, sten och glas delar utrymme med tillverkningsmetoder, ytbehandlingar och kommande färgtrender. Sedan starten 2005 har Materialbiblioteket utfört uppdrag åt industrin både i Sverige och utomlands. De skräddarsyr utbildningar och arrangerar workshops åt utbildningssäten, organisationer och företag. Materialbiblioteket utför även materialresearch på strategisk nivå åt internationella företag. Deras utställning ligger i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö, söder om Stockholm.

Pressbilder

För mer information:
Charlotte Dedye Apelgren, chef Interiör och design, Svenskt Trä
+46 70 661 78 81, charlotte.apelgren@svenskttra.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration